Τυροκόμος

Η Γαλλία εξετάζει σχέδιο για ενιαία αντιμετώπιση των επιδημιών ζωονόσων

French Minister of Agriculture, Food Sovereignty and Forestry, Annie Genevard leaving Elysee palace after a meeting in Paris, on November 27, 2024//01JACQUESWITT_choix014/Credit:Jacques Witt/SIPA/2411271431

Η ιδέα της Genevard είναι να συνεργαστεί με τις κορυφαίες κτηνοτροφικές ενώσεις της χώρας για να συμφωνηθεί ένα ενιαίo σχέδιο δράσης και να μοιραστούν αρμοδιότητες σε περίπτωση εκδήλωσης μιας νέας επιδημίας, όπου είναι ξεκάθαρος ο ρόλος της κάθε μίας, όσον αφορά την φροντίδα των ζώων και τις αποζημιώσεις. Ανάμεσα στα όσα προβλέpει το σχέδιο της Γαλλίδας υπουργού Γεωργίας προβλέπεται η εντατικότερη επιτήρηση των εκμεταλλεύσεων και θεμάτων βιοασφάλειας, η οργάνωση προληπτικού εμβολιασμού καθώς και η αξιολόγηση καινοτόμων λύσεων.

Όπως δήλωσε η Genevard «Καθορίζοντας αυτά τα βήματα από κοινού και εκ των προτέρων, η χώρα στο σύνολό της μπορεί να καταπολεμήσει τις τρέχουσες επιδημίες πιο αποτελεσματικά και γρήγορα, αλλά και να αποτρέψει νέες απειλές. Ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να οικοδομήσουμε από κοινού ένα φιλόδοξο και ανθεκτικό σύστημα για διασφάλιση της υγείας των ζώων. Οι επιδημίες δεν γνωρίζουν σύνορα και για αυτό πρέπει να οικοδομήσουμε ένα καινοτόμο γαλλικό σύστημα και ταυτόχρονα να επεκτείνουμε αυτή τη στρατηγική προσέγγιση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μέχρι στιγμής, η προσέγγιση που ακολουθούσε η Γαλλία για ζωονόσους εφαρμοζόταν κατά περίπτωση, και όχι συνολικά. Κατά κύριο λόγο, όταν πρωτοεμφανιζόταν μια νέα ασθένεια, οι αρχές πρώτα παρατηρούσαν την κατάσταση και στη συνέχεια αποφασίζανε αν θα προβούν σε εκστρατεία εμβολιασμού. Συχνό φαινόμενο ήταν η σύγχυση των κτηνοτρόφων σχετικά με το αν χρειαζόταν να προβούν σε εμβολιασμούς και ως αποτέλεσμα, η καταπολέμηση μιας ζωονόσου κόστιζε στη Γαλλία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Κατά τη Genevard «Πρέπει να συμμετάσχουμε συλλογικά στον καθορισμό της υγειονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσουμε στο μέλλον, η οποία οφείλει να είναι προσαρμοσμένη στους νέους κινδύνους στους οποίους εκτίθεται το ζωικό μας κεφάλαιο, στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και της εντατικοποίησης του παγκόσμιου εμπορίου».

Παράλληλα, σε σχετικές της δηλώσεις δεν παρέλειψε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το τι μπορεί να επιφυλάσσει το νέο έτος τονίζοντας ότι «Το 2025 θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια χρονιά πρωτοφανών κινδύνων, με παράταση των κρίσεων που είδαμε το 2024 και την εμφάνιση νέων ασθενειών που είναι ήδη παρούσες σε γειτονικές χώρες, όπως Γερμανία, ή που θα μπορούσαν να εμφανιστούν στη Γηραιά Ήπειρο λόγω της κλιματικής αλλαγής».