Τυροκόμος

Η Γερμανία είναι ο δεύτερος παγκόσμιος προορισμός για τα ιταλικά τυριά

Μια μαζική παρουσία για μια αγορά, τη γερμανική, που αντιπροσωπεύει τον δεύτερο παγκόσμιο προορισμό για τυριά made in Italy. Κάθε χρόνο εξάγονται 75.000 τόνοι τυριών στη Γερμανία αξίας 635 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο πυρήνας της εξαγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων εκπροσωπείται από τυριά υψηλής ποιότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως το Grana Padano και το Parmigiano Reggiano που μαζί ξεπερνούν τους 30.000 τόνους. Ακολουθούν τα φρέσκα τυριά: Mozzarella, Burrata και Mascarpone που φτάνουν τους 20.000 τόνους. Αξίζει επίσης να αναφερθεί το Gorgonzola (6.000 τόνοι), το Provolonce (2.500 τόνοι) και το Pecorino (2.000 τόνοι).

Ωστόσο, η ποσότητα και ο τζίρος προορίζονται να αυξηθούν. «Το 2022 ήταν μια χρονιά όπου επικρατούσε σημαντική στασιμότητα», δηλώνει ο Paolo Zanetti, πρόεδρος της Assollate, της ένωσης που αντιπροσωπεύει το 90% της ιταλικής παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων. «Τα υψηλά κόστη παραγωγής και η επακόλουθη αναπροσαρμογή των τιμών προκάλεσαν απότομη επιβράδυνση αλλά φέτος οι πωλήσεις ανέκτησαν δυναμική σε όλους τους προορισμούς».

Στους πρώτους έξι μήνες μόνο, οι εξαγωγές γαλακτοκομικών στη Γερμανία έφτασαν τους 41.000 τόνους, με αύξηση 12%. Μια μεγάλη ανάκαμψη συνεπώς που θα οδηγήσει στο κλείσιμο της χρονιάς με νούμερα ρεκόρ: 90.000 τόνους και 750 εκατομμύρια τζίρο. Η έκθεση της Κολωνίας όμως δεν είναι μόνο μια σημαντική βιτρίνα για τη γερμανική και την ευρωπαϊκή αγορά. Το ένα τέταρτο των επισκεπτών προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία, περιοχές όπου η ζήτηση για ποιοτικά ιταλικά τυριά αυξάνεται κάθε χρόνο.

Πηγή: efanews.eu