Τυροκόμος

Aναγέννηση για την Φάρμα Στάλος μετά τον Daniel, βάζει στην παραγωγή 120 κατσίκες Ζάανεν

Τα συγκεκριµένα ζώα θα χρειαστούν περί τους οκτώ µήνες για να γίνουν παραγωγικά καθότι αυτή την περίοδο ζευγαρώνουν, ενώ η περίοδος κύησης διαρκεί πέντε µήνες.

Παρά τα ελάχιστα χρήµατα που έλαβαν ως κρατική αρωγή προκειµένου να αποζηµιωθούν από τις καταστροφές, οι δύο κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να κινηθούν µε ίδιες δυνάµεις, οικονοµική στήριξη από το οικογενειακό τους περιβάλλον και ένα µικρό ποσό δανεισµού από την τράπεζα προκειµένου να είναι σύντοµα και πάλι σε θέση να παράγουν γάλα. «Βρεθήκαµε αντιµέτωποι µε το απόλυτο τίποτα και χρειάστηκε να ξεκινήσουµε πάλι από την αρχή. Λάβαµε τον Νοέµβριο του 2023 µία προκαταβολή αποζηµίωσης, η οποία δεν επαρκούσε σε καµία περίπτωση για να αποκαταστήσουµε τις ζηµιές. Για να παραγγείλουµε τα πρώτα 120 ζώα που έφτασαν πριν από λίγες ηµέρες στη µονάδα µας, λάβαµε προκαταβολή από την ΕΒΟΛ µε την οποία συνεργαζόµαστε, ενώ δανειστήκαµε χρήµατα από δικούς µας ανθρώπους και την τράπεζα. Στη συνέχεια παραγγείλαµε τα ζώα σε συνεργασία µε την Proud Farm Group της Κοζάνης, από την Goat Improvement Company στην Ολλανδία», περιγράφει η Ιωάννα Καρρά.

Πλήρως πραγωγικά τα ζώα που πνίγηκαν

Η φάρµα ξεκίνησε να δηµιουργείται από τους δύο κτηνοτρόφους το 2020 και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2023 λίγο πριν ο Daniel τους φέρει ξανά στο σηµείο από όπου ξεκίνησαν. Τα ζώα που πνίγηκαν πληµµύρες είχαν φτάσει σε πλήρη παραγωγική δυνατότητα µε συνολική παραγωγή 250 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος ετησίως και προοπτική στο τέλος της προηγούµενης χρονιάς να φτάσουν τους 300 τόνους.

Το µεγαλύτερο µέρος του ζωικού πληθυσµού ήταν πρόβατα χιώτικης φυλής και Λακόν καθώς και κατσίκες Ζάανεν και Μούρθια. Για την παραγγελία των νέων ζώων που έφτασαν στη φάρµα τους απαιτήθηκαν περί τις 65.000 ευρώ και ενώ από το κοπάδι των συνολικά 750 ζώων που είχαν στην ιδιοκτησία τους χάθηκαν περίπου 700 ζώα, µε τη ζηµία να ανέρχεται σε τουλάχιστον 200.000 ευρώ. «Επιπλέον, το σύνολο του µηχανολογικού εξοπλισµού υπέστη σοβαρές ζηµιές, καταστράφηκαν τα αποθέµατα ζωοτροφών που είχαµε στις αποθήκες µας. Υπολογίζουµε ότι συνολικό το κόστος από την καταστροφή για τη φάρµα µας άγγιξε τις 500.000 ευρώ», αναφέρει η ίδια.

Αυτή τη στιγµή έχουν καταθέσει φάκελο αποζηµίωσης για τον µηχανολογικό εξοπλισµό και τις ζωοτροφές, χωρίς προς το παρόν να έχουν εισπράξει κάποιο ποσό ως αποζηµίωση από το κράτος, µε µοναδική εξαίρεση 12.000 ευρώ που έλαβαν ως προκαταβολή καθώς και 4.000 ευρώ για όσους παραγωγούς διατηρούσαν κτιριακές εγκαταστάσεις.

«Το ποσό που έχουµε ζητήσει µε βάση τα τιµολόγια που καταφέραµε να συλλέξουµε για την αποζηµίωση µηχανηµάτων και ζωοτροφών υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά το ζωικό κεφάλαιο η εκτίµηση του ΕΛΓΑ αναφέρει ότι θα λάβουµε 120 ευρώ για κάθε πρόβατο και 125 ευρώ για τα γίδια».

Προσπάθεια επαναλειτουργίας

Στην πληγείσα κτηνοτροφική µονάδα στη Ζηλευτή Τρικάλων, πλέον έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισµός και η απολύµανση των κτιριακών εγκαταστάσεων προκειµένου να είναι και πάλι λειτουργικές και βιώσιµες. Προσπάθεια των δύο κτηνοτρόφων είναι να θέσουν και πάλι σε λειτουργία τις δύο αλµεκτικές µηχανές, επισκευάζοντας τις ζηµιές και σταδιακά να επανέλθουν σε πλήρεις ρυθµούς παραγωγής και να µην χαθεί πολύτιµος χρόνος.