Τυροκόμος

Ισχυρή υπεραξία δίνει η παραγωγή πρωτόγαλου σε κτηνοτρόφο της Ηλείας

Έως αυτή τη στιγµή είναι ο µοναδικός στην Ελλάδα που παράγει και συσκευάζει το συγκεκριµένο προϊόν. Πρόκειται για ένα προϊόν που αποδίδει σηµαντικά στον παραγωγό του σε αντίθεση µε συµβατικά γαλακτοκοµικά προϊόντα, δεδοµένου ότι εταιρεία κυκλοφορεί αγελαδινό πρωτόγαλα µε τιµή λιανικής 45 ευρώ για τα 30 γραµµάρια και κατσικίσιο µε τιµή λιανικής 50 ευρώ για την ίδια ποσότητα.

«Συλλέγουµε το γάλα από φάρµες στην Ήπειρο και τη Μακεδονία, οι οποίες είναι πιστοποιηµένες ως προς τις συνθήκες παραγωγής αλλά και ως προς τις συνθήκες διαχείρισης του στάβλου. Στη διάρκεια της φετινής χρονιάς πρόκειται να δηµιουργήσω και ένα ιδιόκτητο κοπάδι από κατσίκες µε σκοπό να καταστεί αυτόνοµος παραγωγικά, ενώ ήδη υφίστανται σύγχρονες σταβλικές εγκαταστάσεις που έχω δηµιουργήσει µε σκοπό τη φιλοξενία του κοπαδιού», αναφέρει ο παραγωγός σε επικοινωνία που είχαµε µαζί του. Πρόθεσή του είναι να τυποποιήσει και άλλα γαλακτοκοµικά προϊόντα όπως γιαούρτι, τυρί και φρέσκο γάλα, χρησιµοποιώντας στις συνταγές του και ποσότητα πρωτόγαλου. Επιδίωξή του είναι να διακινεί τα συγκεκριµένα προϊόντα στην αγορά µέσω αυτόµατων πωλητών (ΑΤΜ).

Το προϊόν που έχει παρουσιάσει ο κτηνοτρόφος, «έχει ανοσοσφαιρίνες (IgG) έως και 53% και στις βασικές του ιδιότητες είναι ότι αναζωογονεί τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισµού, ενώ περιέχει λακτοφερίνη που διασφαλίζει τη νεότητα του ανθρώπου καταπολεµά την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων», εξηγεί ο Γιώργος Λίβανος.

Ο ίδιος δηµιούργησε το 2021 την εταιρεία Colostrum Greece µέσω της οποίας κυκλοφορεί στην αγορά το πρωτόγαλο σε µορφή σκόνης καθώς µεταποιείται στην µονάδα παραγωγής που διαθέτει. Το προϊόν διατίθεται στην ελληνική αγορά αποκλειστικά µέσω του e-shop της εταιρείας αλλά και σε µικρές ποσότητες στην Αµερική, ενώ είναι πιστοποιηµένο από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίµων (ΕΦΕΤ) ως τρόφιµο ασφαλές προς κατανάλωση. Παράγεται µε τη µορφή αφαίρεσης της υγρασίας από το προΪόν, ή οποία είναι γνωστή ως λυοφιλίωση ή κρυοξήρανση.