Τυροκόμος

Καταστροφικό το πέρασμα της ευλογιάς σ’ όλη τη χώρα χάνουν τον έλεγχο οι αρχές

Oι νέες εστίες ήταν 18 στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, 7 στην ΠΕ Μαγνησίας, 9 στην ΠΕ Ξάνθης, 5 στην ΠΕ Φωκίδας και από 1 στις ΠΕ Ροδόπης, Αιτωλοακαρνανίας και Φλώρινας. Στους δύο νομούς της Θεσσαλίας καταγράφηκαν οι 25 από τις 42 νέες εστίες, δηλαδή ποσοστό 60% του συνόλου των κρουσμάτων.

Αυτή η έξαρση κρουσμάτων της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, αλλά και η στρατηγική για την αντιμετώπισή της αποτέλεσαν τα θέματα της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα και τη συμμετοχή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστου Κέλλα με υπηρεσιακούς παράγοντες.

Μεταξύ άλλων αποφασίσθηκε η κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων για την αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων, για την εφαρμογή των οποίων θα ζητηθεί η συνδρομή των τοπικών αρχών (αυτοδιοικητικών και αστυνομικών, καθώς και της Πολιτικής Προστασίας), με στόχο τον περιορισμό της ζωονόσου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, υπό τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα θα επισκεφθεί την Πέμπτη 17 Ιουλίου, τη Λάρισα, όπου θα μετέχει σε συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα και στελέχη των κατά τόπους κτηνιατρικών αρχών.

Στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των λοιπών τοπικών αρχών και στις 20.00 με εκπροσώπους κτηνοτροφικών οργανώσεων και συνδέσμων, τυροκομείων, σφαγείων και εργοστασίων παραγωγής ζωοτροφών.

H σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:

Με απόφαση Κώστα Τσιάρα κλιμάκιο του ΥΠΑΑΤ υπό τον Χρήστο Κέλλα αύριο στη Λάρισα,

με στόχο την αυστηρή τήρηση των μέτρων για την ευλογιά

Ευρεία σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα και τη συμμετοχή του υφυπουργού Χρήστου Κέλλα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΥΠΑΑΤ στην οποία εξετάσθηκε η έξαρση κρουσμάτων ευλογιάς και η στρατηγική για την αντιμετώπισή της.

Αποφασίσθηκε η κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων για την αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων που προβλέπονται στον Καν. 687/2020, στις Εκτελεστικές Αποφάσεις της Επιτροπής, καθώς και στις σχετικές εγκυκλίους, όπως τροποποιούνται και ισχύουν κάθε φορά.

Για την εφαρμογή των μέτρων θα ζητηθεί η συνδρομή των τοπικών αρχών (αυτοδιοικητικών και αστυνομικών, καθώς και της Πολιτικής Προστασίας), με στόχο τον περιορισμό της ζωονόσου.

Στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, υπό τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστο Κέλλα, θα επισκεφθεί αύριο Πέμπτη, 17 Ιουλίου, τη Λάρισα, όπου θα μετέχει σε συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και στελέχη των κατά τόπους κτηνιατρικών αρχών.

Στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των λοιπών τοπικών αρχών και στις 20.00 με εκπροσώπους  κτηνοτροφικών οργανώσεων και συνδέσμων, τυροκομείων, σφαγείων και εργοστασίων παραγωγής ζωοτροφών.

Στις συσκέψεις θα μετέχει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

Σε σύσταση Επιτροπής Επιτήρησης προχωρά το ΥΠΑΑΤ

Με ανακοίνωση του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει στη σύσταση ειδικής Επιτροπής Επιτήρησης, η οποία θα έχει ως έργο την παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 687/2020. Η επιτροπή που θα λειτουργεί παράλληλα με την επιτροπή εμπειρογνομών του ΥΠΑΑΤ θα αποτελείται από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, εκπροσώπους του ΣΕΚ, των Διεπαγγελματικών Κρέατος και Φέτας, εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας και του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου καθώς κι εκπροσώπους των Περιφερειών.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

Τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για διαχείριση της κρίσης που έχει προκύψει με την ευλογιά στα πρόβατα, αποφάσισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ύστερα από συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Η Επιτροπή θα έχει ως έργο την επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 687/2020, και θα λειτουργεί παράλληλα με την υφιστάμενη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΥΠΑΑΤ.

Στην Επιτροπή θα μετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, εκπρόσωποι του ΣΕΚ, των Διεπαγγελματικών Κρέατος και Φέτας, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας και του Πανελληνίου  Κτηνιατρικού Συλλόγου καθώς κι εκπρόσωποι των Περιφερειών.

Σε δηλώσεις τους μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας μεταξύ άλλων, είπε:

 «Αναζητήσαμε από κοινού τον τρόπο ώστε με μέτρα που πρόκειται να λάβουμε να καταφέρουμε να περιορίσουμε τη μετάδοση της νόσου και κυρίως να διασφαλίσουμε το ζωικό κεφάλαιο της χώρας. Συμφωνήσαμε στη σύσταση μιας Επιτροπής Επιτήρησης -Παρακολούθησης των μέτρων τα οποία  θα λάβουμε, αλλά πολύ περισσότερο τη συμμετοχή και των κτηνοτρόφων μαζί με τους ακαδημαϊκούς και τους υπηρεσιακούς στη διαδικασία περιορισμού της ζωονόσου, το συντομότερο δυνατόν.

Χρειάζεται υπευθυνότητα και εγρήγορση από όλους μας. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν από τη δική μας πλευρά να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο ζήτημα που αφορά στην ευλογιά και να διασφαλίσουμε ουσιαστικά την επιβίωση της κτηνοτροφίας μας.

Για αυτό το λόγο άλλωστε και σήμερα το απόγευμα κλιμάκιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα, θα βρεθεί στη Λάρισα όπου διαπιστώνεται μεγάλη διάδοση της νόσου- ειδικά στο νομό Λάρισας και στο νομό Μαγνησίας- προκειμένου σε σύσκεψη με όλους τους τοπικούς φορείς να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στόχος μας μια νέα δέσμη μέτρων για να δώσουμε με αυτό τον τρόπο ένα πλαίσιο ασφάλειας στην ελληνική κτηνοτροφία ούτως ώστε να περιορίσουμε τη μετάδοση της συγκεκριμένης ζωονόσου. Φυσικά είχαμε την  ευκαιρία, με το προεδρείο του ΣΕΚ, να αναλύσουμε και να συζητήσουμε για πολλά θέματα, όπως το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας. Ένα θέμα που μας βάζει όλους από την ίδια πλευρά, αλλά μπροστά και στην ίδια πρόκληση να κρατήσουμε ζωντανή την ελληνική κτηνοτροφία, να της δώσουμε όλες τις κατευθύνσεις και όλες τις δυνατότητες ανάπτυξης και βεβαίως με αυτό τον τρόπο να κάνουμε ακόμα πιο ισχυρή τη χώρα μας».

 Ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Δημήτρης Μόσχος σε δηλώσεις του είπε:

 «Κάναμε νομίζω μια ειλικρινή και ουσιαστική κουβέντα και με τον υπουργό και με τον υφυπουργό όσον αφορά τα ζητήματα της κτηνοτροφίας. Βέβαια λόγω των συνθηκών επικεντρωθήκαμε κυρίως στην ευλογιά, η οποία ουσιαστικά ταλανίζει τον κτηνοτροφικό τομέα και ειδικά την αιγοπροβατοτροφία, αυτό το τελευταίο διάστημα. Αυτό που θέλουμε είναι όσο το δυνατόν ταχύτερα να σταματήσει η εξάπλωση της ευλογιάς, γιατί μετά θα μιλάμε για μεγάλη καταστροφή στην αιγοπροβατοτροφία, αλλά και στο εμβληματικό προϊόν το οποίο είναι η φέτα.

Έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας απέναντι στο υπουργείο. Τις συζητήσαμε. Καταλήξαμε να δημιουργηθεί αυτή η ομάδα διαχείρισης της κρίσης, λόγω και της εξάπλωσης το τελευταίο διάστημα. Ήταν πρόταση την οποία έχουμε κάνει από το ’23.  Νομίζω ότι ήταν πάρα πολύ θετική η παρέμβαση του κυρίου υπουργού γιατί καταλάβετε την αξία αυτής της επιτροπής και πως πρέπει να το διαχειριστούμε, αλλά και ότι στην όλη κατάσταση θα πρέπει να υπάρχει μια επιτροπή που θα έχει και την ευθύνη της διαχείρισης από δω και πέρα. Βέβαια μπαίνει ένα μεγάλο ζήτημα και αυτό πρέπει να το δει κύριε υπουργέ συνολικά η κυβέρνηση.  Το ζήτημα του προσωπικού νομίζω είναι πολύ έντονο τελικά. Πρώτη φορά καταλάβαμε ότι δεν ευθύνεται το υπουργείο Γεωργίας αλλά είναι ευθύνη διαφορετικού υπουργείου. Νομίζω ότι άμεσα θα πρέπει το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ να δει αυτό το θέμα, γιατί αν δεν υπάρξει το υπαλληλικό προσωπικό ό,τι και να κάνουμε θα είναι απλές φωτοβολίδες από δω και πέρα. Νομίζω ότι άμεσα το υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να το αντιμετωπίσει. Δεν ξέρω αν πρέπει να επιδιώξουμε και εμείς ως κτηνοτρόφοι, μια συνάντηση με το υπουργείο Εσωτερικών για να δούμε αυτά τα ζητήματα, γιατί συζητώντας με το προσωπικό που μέχρι τώρα διαχειρίζεται την κρίση πραγματικά φαίνεται ότι η έλλειψη του προσωπικού είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σοβαρότερα προβλήματα τα οποία έχουμε.

Νομίζω ότι ήταν μια ουσιαστική κουβέντα, πρώτη φορά που κάνουμε το με το υπουργείο. Πιστεύω να έχουμε τη δυνατότητα το επόμενο διάστημα, αφού ξεπεραστούν κάποια προβλήματα, να δούμε τα επόμενα βήματα και το τι λέμε εμείς από εδώ και πέρα για την ανάπτυξη της προβατοτροφίας. Η συμβολή μας ξέρετε ότι είναι θετική και θέλουμε να βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Ευελπιστώ να συνεχίσουμε σε μια συνεργασία σαν αυτή που είχαμε σήμερα».

 Στη σύσκεψη μετείχε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.

-Από το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας στη σύσκεψη συμμετείχαν: ο Πρόεδρος, Δημήτρης Μόσχος, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, Γιώργος Διδάγγελος  (Χοιροτροφία) και ο Αντιπρόεδρος, Γιώργος Βαϊόπουλος (Προβατοτροφία).

Στη Φλώρινα αύριο κλιμάκιο του ΥΠΑΑΤ υπό τον Χρήστο Κέλλα με στόχο την τήρηση των μέτρων για την ευλογιά

Κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, υπό τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Κέλλα, θα επισκεφθεί αύριο Παρασκευή, 18 Ιουλίου, τη Φλώρινα, όπου θα μετέχει σε συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Αμανατίδη και στελέχη των κατά τόπους κτηνιατρικών αρχών λόγω της αύξησης των κρουσμάτων ευλογιάς.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 στο κτίριο της Περιφέρειας με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των λοιπών τοπικών αρχών, εκπροσώπους  κτηνοτροφικών οργανώσεων και συνδέσμων, τυροκομείων, σφαγείων και εργοστασίων παραγωγής ζωοτροφών.