Τυροκόμος

Κατατέθηκε φάκελος για κατοχύρωση ΠΟΠ στο Μελίχλωρο τυρί Λήμνου

Η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης Χριστιάνα Καλογήρου σε σχετική δήλωσή της ανέφερε:

«Συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάστηκαν για την τεκμηρίωση του αιτήματος και τη σύνταξη του σχετικού φακέλου. Με ιδιαίτερη χαρά συνάντησα τον Παναγιώτη Χρυσάφη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο λίγο μετά την κατάθεση του φακέλου».

Το μελίχλωρο ή μελίπαστο είναι ένα τυρί που παράγεται παραδοσιακά στη Λήμνο. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα, το οποίο, μετά τη στράγγιση, εκτίθεται σε σκιερούς χώρους στις αρχές του καλοκαιριού, όταν η υγρασία της ατμόσφαιρας είναι χαμηλή, μέχρι να αφυδατωθεί. Στην αρχή το τυρί έχει μεταξένια κρεμώδη υφή. μεταξύ χλωρού και ξηρού (από όπου βγαίνει και το όνομα του) αλλά όσο η αφυδάτωση προχωρά γίνεται πιο σκληρό. Η γεύση του μοιάζει με αυτή της φέτας και είναι ιδανικό για σαγανάκι αλλά και για συνοδεία ζυμαρικών.