Τυροκόμος

Κουμάντο στον στάβλο, έμπνευση στο τυρί και μάνατζμεντ στο τυροκομείο

Κυριάκος Τριανταφυλλίδης

Αυγή Θεσσαλονίκης

Μόλις ολοκλήρωσε τη φοίτηση στη Σχολή ξεκίνησε ένα πλάνο εκσυγχρονισμού του οικογενειακού τυροκομείου

Ερεθίσµατα πολλών ειδών, από δυσεύρετα τυριά µέχρι εξοπλισµό και µηχανήµατα, από το στήσιµο της γραµµής παραγωγής και τον καθαρισµό της µέχρι τα ιδανικότερα σιτηρέσια για τα ζώα βάσει του επιθυµητού «τυροκοµικού αποτελέσµατος». Με άλλα λόγια, ο Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, έχοντας στα 20 του χρόνια αποφοιτήσει από την Αµερικανική Γεωργική Σχολή, θεωρεί ότι έχουν ανοίξει οι ορίζοντές του πέρα από αυτό που θα απαιτούσε η καθηµερινότητά του, αν περιοριζόταν στο να µάθει τη δουλειά από τον τυροκόµο πατέρα του.  «Έµαθα όλα τα τυριά. Εµείς κάνουµε µόνο λευκό τυρί, αλλά εκεί είδα τα πάντα, Γραβιέρες, Κασέρια» θα πει µε ενθουσιασµό. Επιστρέφοντας µε το πτυχίο του, ξεκίνησε ένα πλάνο εκσυγχρονισµού του τυροκοµείου, επισκεπτόµενος µε τον πατέρα του αυτήν τη φορά, τις τυροκοµικές µονάδες τις οποίες γνώρισε πώς λειτουργούν στο πλαίσιο εκπαιδευτικών εκδροµών µε τη Σχολή. «Έβαλα παστεριωτήρα ενώ νωρίτερα είχα καζάνι, άλλαξα την ροή της δουλειάς, βάζοντας περισσότερες πήχτρες. Γενικά κάθε χρόνο εφαρµόζω νέα πράγµατα, ξεσηκώνοντας από τα ερεθίσµατα που πήρα στη σχολή» θα πει.

Παναγιώτα Πουλάκη

Κυπαρίσσι Λακωνίας

Πρέπει ο δημιουργός να βοηθήσει την εικόνα του προϊόντος για να περπατήσει στην αγορά

Αν µπορούµε να µιλήσουµε για ένα «κίνηµα» αγροτών και κτηνοτρόφων που αποζητά την προστιθέµενη αξία µε µια τολµηρή βουτιά στα νερά της µεταποίησης, τότε η Παναγιώτα Πουλάκη, από το Κυπαρίσι Λακωνίας, είναι ένα δραστήριο µέλος του. Χωρίς κανένα τυροκοµικό υπόβαθρο αλλά µε µια παραγωγική µονάδα 450 προβάτων µε µικρά περιθώρια κέρδους, η 24χρονη σήµερα Παναγιώτα ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει το πρόγραµµα Τυροκοµίας / Γαλακτοκοµίας της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής και επέστρεψε µε µια συνταγή για Φέτα από 100% πρόβειο γάλα, ένα ζωηρό Ανθότυρο και τη Μυζήθρα που συµπληρώνει την τριάδα των προϊόντων του τυροκοµείου Λακωνικόν Εστί. Νωρίτερα είχε παρακολουθήσει το µονοετές πρόγραµµα για τη ζωική παραγωγή. «Πέρα από τα πρακτικά µαθήµατα και την απαραίτητη θεωρία, εκείνο που σε µαθαίνουν είναι να είσαι επιχειρηµατίας». Όπως εξηγεί, οι γνώσεις αυτές δεν περιορίζονται µόνο στην παρακολούθηση και τη διαµόρφωση των οικονοµικών δεδοµένων. «Σε µαθαίνουν µάρκετινγκ, χρήσιµα διαφηµιστικά τιπς, πώς να κινείσαι στο χώρο των πωλήσεων» εξηγεί, καταλήγοντας ότι µπορεί να έχεις στα χέρια σου το πιο άριστο προϊόν, πρέπει όµως να βοηθήσεις στην εικόνα του για να περπατήσει στην αγορά.