Τυροκόμος

Κρούσματα λιστερίωσης οδηγούν στο κλείσιμο τυροκομείου στο Τιρόλο της Αυστρίας

Περιστατικά λιστερίωσης καταγράφηκαν σε δύο άτομα μετά από κατανάλωση αυστριακού τυριού, με το ένα περιστατικό να εντοπίζεται στη Γερμανία και το άλλο στη Δημοκρατία της Τσεχίας. Ο Αυστριακός Οργανισμός Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (AGES) δήλωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Αυστρία, ωστόσο ανέλαβε να διερευνήσει αυτό το ξέσπασμα τροφιμογενούς ασθένειας που προκλήθηκε από το βακτήριο Listeria monocytogenes.

Το τυροκομείο από το Τιρόλο, με την ονομασία “Wilder Käser”, προχώρησε σε ανάκληση των προϊόντων του «Kleiner Stinker» και «Großer Stinker». Η ανάκληση καλύπτει όλες τις παρτίδες του “Kleiner Stinker” έως τις 24 Φεβρουαρίου 2025 και όλες τις παρτίδες τυριού “Großer Stinker” έως τις 10 Φεβρουαρίου 2025.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάκλησης, οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν ως μέρος της εσωτερικής διασφάλισης ποιότητας αποκάλυψε ότι τα γαλακτοκομικά του Wilder Käser, “Kleiner Stinker” και “Großer Stinker”, ήταν μολυσμένα με λιστέρια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλα τα δείγματα υπερέβαιναν σημαντικά το ευρωπαϊκό όριο των 100 CFU/g (αποικίες ανά γραμμάριο) για Listeria monocytogenes.

Τα προϊόντα διανέμονται σε έξι χώρες

Η εταιρεία έκλεισε επίσημα και ενημερώθηκαν οι έμποροι. Τα προϊόντα της εταιρείας ενδέχεται να μην διατίθενται πλέον στην αγορά. Ωστόσο, δεν αποκλείεται τα προϊόντα να εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα σε ιδιώτες ή στον κλάδο της εστίασης. Λόγω του υψηλού επιπέδου μόλυνσης από λιστέρια, οι αρχές συνιστούν τα προϊόντα να απορρίπτονται αμέσως ή να επιστρέφονται στα σημεία πώλησης.

Οι πληροφορίες σχετικά με το επικίνδυνο προϊόν διαβιβάστηκαν σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ μέσω του Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (iRASFF).

Η περίοδος επώασης της λιστερίωσης είναι 1-4 εβδομάδες. Σε μια ήπια μορφή της νόσου, τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης, όπως πονοκέφαλος και πυρετός. Εντούτοις, αυτή η ασθένεια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για ευαίσθητες ομάδες ανθρώπων, όπως μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι ή άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Πηγή: foodsafetynews.com