Τυροκόμος

Λιγότερο το γάλα στην Ε.Ε, αναγκαία η μετατόπιση σε τυροκομικά που ζητούν οι αγορές

Σύμφωνα με το report, η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια της μείωσης του αριθμού των αγελάδων και στο πρόβλημα βιωσιμότητας των μικρότερων παραγωγικών μονάδων που οδηγούνται προς εγκατάλειψη. Η μείωση αναμένεται να αποτυπωθεί και στην αγορά με μείωση της κατανάλωσης κατά 0, 3%. «Αυτό απαιτεί από τις μονάδες επεξεργασίας γάλακτος να αποφασίσουν προσεκτικά για σε ποιο προϊόν θα χρησιμοποιήσουν το διαθέσιμο γάλα», αναφέρει η Anna Galiga από το αγροτικό τμήμα εξαγωγών (FAS), του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Κατά την ίδια, ο ευρωπαϊκός γαλακτοκομικός τομέας βρίσκεται εν μέσω ανησυχιών που συνδέονται με την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις επιταγές της «Πράσινης Συμφωνίας» της Ε.Ε, οι οποίες επιβαρύνουν αρνητικά τις αποφάσεις των αγροτών να συνεχίσουν την παραγωγή.

Το τυρί παραμένει από τα κορυφαία προϊόντα παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μεγάλη εγχώρια κατανάλωση και δυνατές εξαγωγές που αναμένεται να αγγίξουν τα 10, 62 χιλ. τόνους , σημειώνοντας αύξηση 0,6 % σε σχέση με το 2023. Η κινητήριος δύναμη στην κατανάλωση τυριού αποτελούν οι εξαγωγές και ο τουρισμός με την προηγούμενη αύξηση στις εξαγωγές να είναι 3, 6% και θα επεκταθεί στο 2024 κατά 2, 1%  δηλαδή κατά 1,4 χιλ. τόνους.

Η αύξηση της αναγνωρισημότητας  των ντόπιων τυριών θα επιφέρει κέρδη στους εξαγωγείς από την Ευρωπαϊκή ένωση, αναφέρει το USDA.

Ωστόσο αυτό θα οδηγήσει στην μείωση του βουτύρου, του αποβουτυρωμένου γάλατος σε σκόνη καθώς και όλης της βιομηχανίας παραγωγής γάλατος σκόνης. Το βούτυρο αναμένεται να έχει πτώση κατά 2,1% φτάνοντας τα  2,07 χιλ. τόνοι το 2024 , ενώ το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη θα μειωθεί κατά 5,8% αγγίζοντας το 1,4 χιλ. τόνους , λόγο της μειωμένης διαθεσιμότητας σε γάλα καθώς και την μείωσης απαιτήσεων της κινέζικης αγοράς . Οι εξαγωγές του αποβουτυρωμένου γάλατος σε σκόνη έχουν μειωθεί κατά 7,6% σε σχέση με το 2023 και η κατανάλωση εντός της Ευρωπαϊκής  Ένωσης  έχει πτωτική πορεία  λόγο της μείωσης απαιτήσεων της βιομηχανίας επεξεργασίας τροφίμων καθώς οι τιμές των σπόρων κακάου έχουν ελαττώσει  τις απαιτήσεις αποβουτυρωμένο γάλατος σε σκόνη από την σοκολατοβιομηχανία.