Τυροκόμος

Μεγαλύτερο κοπάδι θέλει η οικογένεια Μυκονιάτη στην Κέα

Χρειάστηκε υποµονή και η συνδροµή πολλών συνεργατών, µέχρι να πιάσουν την τελευταία διετία τον στόχο τους. Στο µεταξύ αυξήθηκε και το ζωικό κεφάλαιο, ενώ ακολούθησε και η διάκριση για το ιδιαίτερο  Ξεροτύρι Κέας που παράγει η επιχείρηση στις 50 κορυφαίες επιλογές ελληνικών τυριών για το 2022 του περιοδικού Τυροκόµος.

Την πορεία από την σύλληψη του εγχειρήµατος πίσω στο 2006 και την έναρξη λειτουργίας του τυροκοµείου το 2016 περιγράφει ο Αλέξανδρος Μυκονιάτης στην Agrenda, ο 30χρονος τυροκόµος που µαζί µε τον αδερφό του Γιάννη και τους γονείς τους Θεοδώρα και Γιώργο, τροφοδοτούν πλέον δύο δικά τους καταστήµατα λιανικής που οι ίδιοι λειτουργούν σε Ιουλίδα και Αθήνα.

Τυράκειον είναι το brand της «αλυσίδας λιανικής» που διαχειρίζονται κατά βάση τα δύο αδέρφια, καθώς και των 15 κωδικών µε γαλακτοκοµικά προϊόντα που παρασκευάζει ο συνοµιλητής µας Αλέξανδρος στο τυροκοµείο, έχοντας άλλωστε εκπαιδευτεί στο αντικείµενο, φοιτώντας στην Γαλακτοκοµική Σχολή Ιωαννίνων. Τα προϊόντα που προσφέρουν µε γάλα κατά βάση από τη µονάδα τους, που διαχειρίζεται ο πατέρας της οικογένειας, συµπληρώνουν παγωτά και γλυκά που παρασκευάζει ο Γιάννης Μυκονιάτης, µε σπουδές ζαχαροπλαστικής. Για της ανάγκες της επιχείρησης, υπάρχει συνεργασία µε γείτονες κτηνοτρόφους που παρέχουν στο τυροκοµείο πρόβειο γάλα, ωστόσο το επόµενο πλάνο αφορά την ανάπτυξη του ζωικού κεφαλαίου.

Είδαμε πως είχε μεγάλη ζήτηση, γιατί να μην το εκμεταλλευτούμε εμείς;

Μπλεγµένη σε περιπέτειες χρηµατοδότησης του τυροκοµείου εν µέσω κρίσης και στη συνέχεια στην ανάπτυξη δικού τους δικτύου διανοµής της παραγωγής, µόλις τώρα ήρθαν οι απαραίτητες ανάσες που θα επιτρέψουν στην οικογένεια Μυκονιάτη να πάει στο επόµενο βήµα. Αυτό περιλαµβάνει την επέκταση της αλυσίδας παραγωγής µε αύξηση του ζωικού κεφαλαίου, επέκταση των σταβλικών εγκαταστάσεων και της µονάδας µεταποίησης. Κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο, αφού οι 38 µε 40 τόνοι γάλακτος που συλλέγουν ετησίως από τις 25 αγελάδες και τα 120 πρόβατα στην Κέα, αρκούν για να καλύψουν τη µισή ζήτηση που γνωρίζουν τελευταία τα προϊόντα της επιχείρησης. «Την υπόλοιπη ζήτηση απλά δεν την εξυπηρετούµε» αναφέρει ο Αλέξανδρος Μυκονιάτης, εξηγώντας ότι, µόλις τον τελευταίο χρόνο, µε το άνοιγµα του δεύτερου καταστήµατος στην Αθήνα οι πωλήσεις εντάθηκαν.

Παράλληλα καλλιεργούνται 50 στρέµµατα µε βρώµη, σιτηρά και άγριες αγκινάρες που εξυπηρετούν τις ανάγκες για ζωοτροφές της µονάδας.  «Θέλουµε να επεκτείνουµε την παραγωγή µας σε όλα αυτά τα τµήµατα της εκµετάλλευσης για να µπορούµε να ελέγχουµε κάθε πτυχή της δραστηριότητάς µας. Ακόµα και στα καταστήµατα θέλουµε να είµαστε παρόντες οι ίδιοι, γιατί ο κόσµος εµάς αναγνωρίζει» τονίζει.

Για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού θα χρειαστούν τουλάχιστον 100.000 ευρώ, εκτιµά ο νεαρός τυροκόµος, λέγοντας πως ουσιαστικά από τότε που άνοιξαν τις δουλειές τους, το 2019, δεν έχουν λειτουργήσει ούτε σε µια φυσιολογική χρονιά. «Αν δεν υπήρχε η ιστορία µε την πανδηµία, µπορεί να βρισκόµασταν τώρα στο τελικό στάδιο αυτής της επένδυσης. Προς το παρόν την αναβάλουµε µέχρι να ηρεµίσουν τα πράγµατα» λέει. Στην Κέα µπορεί να βρει κανείς τα προϊόντα της εταιρείας σε τρίτους, αφού το καλοκαίρι γίνεται διανοµή ορισµένων κωδικών σε µερικά καταστήµατα που βρίσκονται σε κεντρικά σηµεία του νησιού. Το υπόλοιπο τονάζ, φεύγει απευθείας από το δίκτυο της Τυράκειον.