Τυροκόμος

Μερικά χαρακτηριστικά του πολυαγαπημένου ΠΟΠ τυριού Gorgonzola

Το Gorgonzola είναι ένα μπλε τυρί που παράγεται στην Ιταλία από αγελαδινό γάλα. Πρόκειται για ένα ΠΟΠ τυρί που προέρχεται από την επαρχία του Μιλάνου και οι ιστορικές περιοχές παραγωγής του είναι οι επαρχίες του Μιλάνου, του Κόμο, Της Παβία και της Ναβόρα. Η Ναβόρα έχει γίνει η κύρια παραγωγός αυτού του τυριού τον τελευταίο αιώνα. Μετά από αρκετές επιτυχίες, το Gorgonzola είναι σήμερα το τρίτο ΠΟΠ τυρί της Ιταλίας.

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει την σημασία αυτού του τροφίμου ακόμα και στην πρόληψη ασθενειών. Για παράδειγμα ανήκει στα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του Αλτζχάιμερ μαζί με άλλα τρόφιμα όπως ο αρακάς, η σόγια και το καλαμπόκι. Αυτό προκύπτει από μια έρευνα του ινστιτούτου Weizmann στο Ισραήλ που δημοσιεύτηκε πριν από λίγα χρόνια στο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism και σύμφωνα με την οποία, η σπερμιδίνη, η οποία βρίσκεται φυσικά σε μεγάλη ποσότητα στο Gorgonzola, ανήκει στην οικογένεια των πολυαμινών που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.

Μερικά από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά για το Gorgonzola

1. Το Gorgonzola είναι φυσικά χωρίς λακτόζη. Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης που συνοδεύει τη διαδικασία παρασκευής του ΠΟΠ Gorgonzola, η λακτόζη καταναλώνεται από γαλακτικά βακτήρια. Συνεπώς, αυτό το τυρί περιέχει μόνο ίχνη λακτόζης και σε κάθε περίπτωση η περιεκτικότητα είναι υπερβολικά χαμηλή έως μηδενική.

2. Δεν περιέχει συντηρητικά ή πρόσθετα. Η παρασκευή του Gorgonzola ακολουθεί αυτή τη διαδικασία: το γάλα παστεριώνεται κατά τη διαδικασία της δημιουργίας του τυριού, τηρούνται τα σωστά πρότυπα υγιεινής και σωστές οι λειτουργικές πρακτικές και τέλος η διαδικασία της ζύμωσης που διεξάγεται από τα γαλακτικά βακτήρια. Δεν χρειάζεται να προστίθενται περαιτέρω συντηρητικά ή πρόσθετα.

3. Είναι πιο εύπεπτο. Χάρη στην έντονη μικροβιακή δραστηριότητα που συμβαίνει κατά τη διάρκεια ωρίμανσης του Gorgonzola (από 50 έως 150 ημέρες), οι πρωτεΐνες διασπώνται σε μικρότερα μόρια πρωτεΐνης, επομένως το τυρί γίνεται πιο εύπεπτο.

4. Πρέπει να καταναλώνεται σε θερμοκρασία δωματίου και συντηρείται καλύτερα αφαιρώντας τη φλούδα. Για την μεγιστοποίηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και την κρεμώδη υφή του, συνίσταται να διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον μισή ώρα πριν χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα η στο σερβίρισμα. Εάν χρειαστεί να αποθηκευτεί για αρκετές ημέρες, καλό θα ήταν να αφαιρεθεί η φλούδα και να τυλιχθεί σε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο. Εάν αποκτήσει πολύ έντονη γεύση λόγω της παραμονής του στο ψυγείο για πολύ καιρό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή σάλτσας και κρεμών που είναι ιδανικά για γαρνίρισμα σε ζυμαρικά.

5. Μόνο 427 άνθρωποι στον κόσμο γνωρίζουν πώς να φτιάξουν το αληθινό ΠΟΠ Gorgonzola.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι τυροκόμοι που κρατούν καθημερινά ζωντανή την εξαιρετική τέχνη της ιταλικής τυροκομίας και τη μεταβιβάζουν με πάθος. Η εργασία τους προστατεύεται από τον Σύνδεσμο για την Προστασία του τυριού Gorgonzola (Consorzio Per La Tutela Del Formaggio Gorgonzola)

Πηγή: abruzzo.cityrumors.it