Τυροκόμος

Με ένα… Βετούλι ενισχύει την γκάμα του το τυροκομείο «Ζωζεφίνος» στη Σύρο

του Λεωνίδα Λιάμη

«Επειδή οι αγελάδες μας βόσκουν ελεύθερες στο βουνό και το Βετούλι μας άρεσε σαν όνομα, επιλέξαμε να το υιοθετήσουμε για το καινούργιο μας προϊόν, παρότι πράγματι το βετούλι είναι το μικρό κατσικάκι», αναφέρει σχετικά στον Τυροκόμο ο ιδιοκτήτης του τυροκομείου, Στέφανος Βακόνδιος. Κτηνοτρόφος τρίτης γενιάς στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων και από το 2013 πλέον και τυροκόμος, ο κ. Βακόνδιος, που συμμετείχε στην «Detrop Boutique & Artozyma» στις αρχές Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, μας εξήγησε πως το «Βετούλι Σύρου» είναι εμπλουτισμένο και με δυόσμο και εκτός από τη μαστιχωτή υφή, έχει πολύ ωραία γεύση και πλούσιο άρωμα.

Στην αγορά των Κυκλάδων για τα πρώτα βήματα

«Πιστεύουμε ότι έχουμε πετύχει ένα πολύ καλό προϊόν και με αυτό βγήκαμε στην αγορά λίγο πριν από το Πάσχα», αναφέρει και διευκρινίζει πως «ξεκινήσαμε από τη Σύρο και τις υπόλοιπες Κυκλάδες, διότι ακόμη είναι ένα νέο προϊόν». Το «Βετούλι Σύρου» έρχεται να πλαισιώσει μια ευρεία γκάμα τυριών της καθετοποιημένης οικογενειακής τυροκομικής μονάδας, στην οποία «ναυαρχίδα» είναι το ΠΟΠ «Σαν Μιχάλη» Σύρου, το οποίο παράγεται σε δύο εκδοχές, μία με τουλάχιστον πέντε μήνες ωρίμανση και την «Gold» που αφορά τυρί ωρίμανσης άνω των 12 μηνών. «Έχουμε επίσης την κατσικίσια Γραβιέρα από 100% γίδινο γάλα, το Τρίπτυχο, μια γραβιέρα με βάση το κατσικίσιο και με προσθήκη πρόβειου και αγελαδινού και μια σειρά από άλλες Γραβιέρες με πολλές γεύσεις, όπως με θυμάρι, με μπούκοβο, με 4 πιπέρια, με σκόρδο, με λιαστή τομάτα, με φραγκόσυκο και τέλος και το Ρεμπέτικο, το οποίο ωριμάζει σε οινολάσπη κι εκεί είναι το μυστικό της επιτυχίας του», επισημαίνει ο κ. Βακόνδιος.

Για την κάλυψη των αναγκών του σε γάλα, το Τυροκομείο «Ζωζεφίνος» διαθέτει ιδιόκτητη αγελαδοτροφική φάρμα με πάνω από 250 αγελάδες ολλανδικής προέλευσης, αλλά και της ντόπιας φυλής της Σύρου, από τις οποίες αρμεγόμενες είναι λίγο περισσότερες από 100 αγελάδες. Επειδή, όμως, η ιδιοπαραγόμενη πρώτη ύλη δεν επαρκεί, η επιχείρηση διατηρεί συνεργασία και με άλλους περίπου 30 παραγωγούς.

«Σε καθημερινή βάση εισκομίζουμε γύρω στους δύο τόνους αγελαδινό γάλα και άλλα σχεδόν 700 κιλά αιγοπρόβειο, το οποίο προέρχεται από φάρμες ελευθέρας βοσκής και αυτό βγαίνει στο τελικό προϊόν», τονίζει ο συνομιλητής μας.