Τυροκόμος

Με αυτόματους 24ωρους πωλητές η Γαλλία φέρνει τα παραδοσιακά τυριά πιο κοντά στον καταναλωτή

Τα μηχανήματα αυτά είναι ανοιχτά μέρα και νύχτα για να ικανοποιούν τις λιγούρες όλο το εικοσιτετράωρο. Μη φανταστεί κανείς πως διαθέτουν μόνο τυριά γενικής κατανάλωσης, αφού οι εταιρείες που τα διαχειρίζονται διατηρούν συνεργασίες με μικρούς παραγωγούς και φάρμες, προσφέροντας μεταξύ άλλων και delicatessen επιλογές.

Η ειδική ψύξη στο εσωτερικό εμποδίζει την έντονη μυρωδιά πολλών τυριών να διαχέεται στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ περιορίζει και την ανάμειξή τους. Όχι βέβαια πως μένουν για πολύ ώρα μαζί, αφού κάθε 24ωρο τα μηχανήματα ανανεώνονται.

Η μόδα αυτή επεκτείνεται καθώς οι παραγωγοί εκατοντάδων appellation d’origine contrôlée (AOC), των προστατευόμενων περιφερειακών τύπων τυριών, αναζητούν νέους τρόπους για να φέρουν τα προϊόντα τους στους Γάλλους καταναλωτές.

Αγροτικοί συνεταιρισμοί και μικροί παραγωγοί συσπειρώνονται, συγκροτώντας μεγαλύτερα σχήματα για να χρηματοδοτήσουν τα συχνά δαπανηρά μηχανήματα.

Ο αριθμός των διανομέων φρέσκου ψωμιού, που συνήθως διαθέτουν μπαγκέτες, αυξάνεται επίσης.

Με τη Γαλλία να είναι η πατρίδα τόσων πολλών δημοφιλών τυριών, συμπεριλαμβανομένων των camembert, roquefort και reblochon, ήταν θέμα χρόνου να δοκιμαστεί το σύστημα των αυτόματων πωλητών.

Βέβαια, η μόδα αυτή κρύβει από πίσω της μια κάπως ανησυχητική αλήθεια.  Το κλείσιμο πολλών σημείων πώλησης στην επαρχία αναγκάζει τους μικρούς παραγωγούς τυριού να ανακαλύψουν νέους τρόπους διανομής της παραγωγής τους στο εγχώριο κοινό.