Τυροκόμος

Με βήμα για πλήρη καθετοποίηση και 1000 πρόβατα Lacaune ο Κτηνοτρόφος της Χρονιάς 2023

Ο νεαρός ζωοτέχνης κτηνοτρόφος, που δεν λέει να καθίσει στα… αβγά του, δικαιώνοντας την επιλογή της Agrenda να τον χρίσει «Κτηνοτρόφο της Χρονιάς 2023», στον οµώνυµο θεσµό, που έχει καθιερώσει ο όµιλος της Green Box, έκανε ένα ακόµη βήµα για την πλήρη καθετοποίηση της εκµετάλλευσής του που αριθµεί περί τα 1.000 πρόβατα φυλής Lacaune.

Λίγο πριν την εκπνοή της περασµένης χρονιάς, έστησε και λειτουργεί σε χώρο δίπλα ακριβώς στις σταβλικές εγκαταστάσεις της εκτροφής του ένα οικοτεχνικό τυροκοµείο, όπου και παρασκευάζει το δικό του τυρί. Με την κίνησή του αυτή, όπως µας πληροφορεί, ο στόχος είναι διττός. Αφενός να προσδώσει προστιθέµενη αξία στην πρώτη ύλη που παράγει από το κοπάδι του κι αφετέρου να πατά και σε µια δεύτερη βάρκα ώστε να µην είναι απολύτως εξαρτηµένος από τις διαθέσεις των γαλατάδων. «Είναι µια µικρή, καθαρά οικοτεχνική µονάδα µεταποίησης γάλακτος από τη δική µας παραγωγή. Ξεκινήσαµε να κάνουµε πράξη την ιδέα, δειλά–δειλά από τον Οκτώβριο του 2023 και πλέον από τον Ιανουάριο του 2024 έχουµε µπει και σε παραγωγή», εξηγεί ο κ. Κυριακίδης.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 959 της Agrenda

 

Στα ράφια το «Michail Dairy Products»

Το προϊόν που παρασκευάζεται είναι ένα λευκό τυρί, από γάλα 100% πρόβειο, το οποίο σύντοµα, µόλις ολοκληρώσει τον κύκλο ωρίµανσής του, θα κάνει την εµφάνισή του, µε δείγµατα από την πρώτη παρτίδα, και σε προθήκες τοπικών καταστηµάτων της Ξάνθης µε την επωνυµία «Michail Dairy Products».«Ήδη έχουµε βάλει στο ωριµαντήριο περισσότερα από 500 κιλά τυρί. Πρόκειται συνολικά για έξι διαφορετικές παραγωγές», αναφέρει ο νεαρός κτηνοτρόφος, διευκρινίζοντας πως η δυναµικότητα του µικρού οικοτεχνικού τυροκοµείου είναι για επεξεργασία περίπου 300 κιλών γάλακτος, ηµερησίως.

Η εµπορική διάθεση της παραγωγής τυριού, ακριβώς επειδή πρόκειται για προϊόν οικοτεχνίας, θα περιοριστεί εντός των διοικητικών ορίων του νοµού Ξάνθης και ήδη προς την κατεύθυνση αυτή γίνονται επαφές µε µικρά παντοπωλεία, ενώ µέρος θα διακινηθεί και χέρι – χέρι σε σπίτια.

«Θα το διαθέτουµε χονδρικά σε τενεκέδες 4 κιλών και 8 κιλών, αλλά και σε µικρότερες συσκευασίες κενού αέρος Vacuum. Οτιδήποτε χρειάζεται ο καταναλωτής, ακόµη και 300 – 400 και 500 γραµµαρίων, ενώ εφόσον προκύψει ζήτηση από την αγορά για συσκευασία τάπερ, θα µπούµε και σε αυτή τη λογική», αναφέρει ο συνοµιλητής µας και συµπληρώνει πως βάσει του προγραµµατισµού που έχει γίνει το προϊόν θα κυκλοφορήσει στην αγορά περί το τέλος Απριλίου µε αρχές Μαΐου.

Μεγαλύτερο τυροκοµείο και γενετική βελτίωση

Ο δραστήριος κτηνοτρόφος δεν κρύβει πως σε επόµενο στάδιο θα ήθελε να εξελίξει την οικοτεχνία του σε µεγαλύτερο τυροκοµείο. «Η οικοτεχνία είναι ένα αρχικό βήµα που κάνουµε. Θα ζυγίσουµε τις καταστάσεις στα επόµενα 1-2 χρόνια, τεστάροντας τον εαυτό µας και την αγορά. Σκεφτόµαστε να φτιάξουµε ένα επαγγελµατικό τυροκοµείο, ώστε να µπορέσουµε να προωθήσουµε την παραγωγή µας σε όλη την Ελλάδα», τονίζει, συµπληρώνοντας ότι τότε θα χρειαστεί µια σηµαντική επένδυση.

Ως προς τους άλλους στόχους που έχει θέσει, σε προτεραιότητα, είναι να ολοκληρώσει τη γενετική βελτίωση του κοπαδιού του, ώστε από τα 400 κιλά ανά ζώο, που είναι τώρα το στήσιµό του, ανά γαλακτική περίοδο, να ξεπεράσει ετησίως τα 500 κιλά το ζώο.

«Αυτό θέλω να το επιτύχω σε βάθος δύο χρόνων και ήδη βρίσκοµαι σε ένα πρόγραµµα µε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης», µας πληροφορεί. Στη συνέχεια, σειρά θα πάρει η ενεργειακή αυτονόµηση της µονάδας, µε την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ στη στέγη των στάβλων και των αποθηκών.