Ιδρύθηκε το 1972 στα Καλάβρυτα, µε την εκκίνηση της παραγωγής στο εργοστάσιο επεξεργασίας γάλακτος για τυροκοµικά προϊόντα, µέσω της συγκέντρωσης και αξιοποίησης του ποιοτικού γάλακτος της ευρύτερης περιοχής σε συνεταιριστική βάση. Για περισσότερα λοιπόν από 50 χρόνια ο Συνεταιρισµός Καλαβρύτων παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα από αιγοπρόβειο γάλα από τις ορεινές φάρµες των κτηνοτρόφων-παραγωγών του και γράφει τη δική του ιστορία στον τοµέα της τυροκοµίας και των γαλακτοκοµικών προϊόντων.
Πλούσια γκάµα προϊόντων
Το κύριο προϊόν παραγωγής του είναι η Bαρελίσια Φέτα ΠΟΠ, που ξεχωρίζει για την πλούσια γεύση της και τη σταθερή ποιότητά της. Παράγεται µε παραδοσιακές µεθόδους και τις πιο αυστηρές προδιαγραφές υγιεινής και ελέγχου, ωριµάζοντας για τρεις µήνες σε βαρέλια οξιάς και διατίθεται αποκλειστικά από την αλυσίδα σούπερ µάρκετ «Σκλαβενίτης».
Ο Συνεταιρισµός Καλαβρύτων προσφέρει επίσης µια ευρεία γκάµα τυροκοµικών και γαλακτοκοµικών προϊόντων όπως Γίδινο τυρί, ξηρή Μυζήθρα, Αφίρι, Αλειφοτύρι και Βούτυρο, παραδοσιακό πρόβειο και κατσικίσιο γιαούρτι, φρέσκο αγελαδινό γάλα, κρέµα βανίλια, ρυζόγαλο και Γραβιέρα.
Ολοκληρώνονται οι επενδύσεις
Σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Συνεταιρισµού Καλαβρύτων, Παύλο Σατολιά, βρίσκεται σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραµµα ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, µε στόχο τον εκσυγχρονισµό και την ανάπτυξη των παραγωγικών µονάδων του. Στο πρόγραµµα περιλαµβάνονται το νέο συσκευαστήριο Φέτας, η εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών συστηµάτων, η δηµιουργία νέου εργοστασίου παραγωγής ζωοτροφών και ο εκσυγχρονισµός της ζώνης γάλακτος.
Ένα πανίσχυρο κοινωνικό πρόσωπο
Εξαιρετικά σηµαντικός είναι ο κοινωνικός ρόλος που διαδραµατίζει ο Συνεταιρισµός για την περιοχή, καθώς συντελεί στην στήριξη του εισοδήµατος των 1.100 κτηνοτρόφων του και τη διατήρηση των κτηνοτροφικών τους µονάδων που δίνουν ζωή στην περιοχή των Καλαβρύτων. Χάρη στη σταθερή κερδοφορία του, ο Συνεταιρισµός συµβάλλει στη µεγέθυνση της τοπικής οικονοµίας µε τις συνεχείς επενδύσεις του σε εγκαταστάσεις, συστήµατα ποιότητας και ελέγχου και µε την απασχόληση 120 εργαζοµένων στις παραγωγικές του δοµές.