Τυροκόμος

Με το δικό τους ζωοτροφάδικο οι κτηνοτρόφοι Δυτικής Θεσσαλίας

«Τις πρώτες ύλες θα τις αγοράζουµε, αφού πρώτα θα τις επιλέγουµε πολύ σχολαστικά, για να αποφεύγουµε προβλήµατα αφλατοξινών και να διασφαλίζουµε την ποιότητα των ζωοτροφών, ώστε να γνωρίζει το κάθε µέλος µας µε τί ταΐζει τα ζώα του. Ταυτόχρονα, όµως, όσα µέλη µας καλλιεργούν καλαµπόκι ή δηµητριακά θα µπορούν να τα φέρνουν στο συνεταιρισµό και να παίρνουν την παραγωγή τους», µας εξήγησε ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού, προσθέτοντας πως «το νέο εργοστάσιο ανήκει στα 400 ενεργά µέλη µας, που έχουν καταλάβει ότι παίρνοντας φύραµα από αυτό θα είναι σαν να έχουν ένα µικρό φυραµατάδικο στην κτηνοτροφική τους µονάδα».

Αυτή τη στιγµή τα µέλη του συνεταιρισµού, αλλά και οι περίπου 200 συνεργαζόµενοι παραγωγοί από την περιοχή, διαθέτουν ένα ζωικό κεφάλαιο που προσεγγίζει τα 100.000 αιγοπρόβατα και υπάρχουν και κάποιες εκτροφές µε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής.

«Εργαλείο» ανάπτυξης της τοπικής κτηνοτροφίας

«Το εργοστάσιο θα είναι ένα εργαλείο για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην περιοχή µας και θα κρατά κάποιες ισορροπίες στις τιµές, σε σχέση µε το εµπόριο. Η συνέλευση θα είναι αυτή που θα καθορίζει την τιµή και ένα ποσοστό κέρδους, τέτοιο που να µπορεί να αποπληρωθεί η δόση στην τράπεζα και όχι για να κάνουµε περιουσία», εξηγεί ο κ. Βαϊόπουλος, διευκρινίζοντας πως το ύψος της επένδυσης θα ανέλθει στα 4,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 55% το επιδοτεί το Ταµείο Ανάκαµψης, το 20% καλύπτεται από δανεισµό και το υπόλοιπο είναι ίδια κεφάλαια.

Το επόµενο σχέδιο του Συνεταιρισµού είναι να δηµιουργήσει υποδοµή συλλογής δηµητριακών, µαζί µε ένα ξηραντήριο. «Η απόφαση έχει ληφθεί και στο επόµενο πρόγραµµα που θα βγει θα είµαστε έτοιµοι να καταθέσουµε φάκελο και να διεκδικήσουµε την έγκρισή του», είπε και σηµείωσε πως το πλάνο είναι να δηµιουργηθούν αποθηκευτικοί χώροι δυναµικότητας 5.000 τόνων σε σιλό και το ξηραντήριο.

Αιγοπρόβειο: ∆εν δουλεύει ο ανταγωνισµός

Για τις τιµές στο γάλα, ο κ. Βαϊοπουλος ανέφερε πως στο αγελαδινό τα νέα είναι καλά φέτος, καθώς το προϊόν, για τα µέλη του συνεταιρισµού που παράγουν γύρω στους 7.000 – 8.000 τόνους ετησίως, πληρώνεται µε 52-53 λεπτά το κιλό, µε τάσεις ανόδου. Στο πρόβειο η κατάσταση διαφέρει. «Θέλουν οι γαλατάδες σώνει και καλά οι τιµές να µειωθούν σε σχέση µε πέρυσι. Αποθέµατα δεν υπάρχουν, όλοι θέλουν γάλα, αλλά µεταξύ τους δεν χτυπιούνται. ∆εν δουλεύει ο ανταγωνισµός µε λίγα λόγια. Φαίνεται πως υπάρχει συνεννόηση κυβέρνησης και τυροκόµων να µειωθεί στο ράφι η τιµή της φέτας κατά 30-40 λεπτά και θα ξεκινά αυτό από τον κτηνοτρόφο µε µείωση 5 λεπτά στο γάλα για να πάει στη φέτα στα 40 λεπτά. Αυτό θα δούµε εφεξής και όποιος επιβιώσει», είπε ο συνοµιλητής µας, προσθέτοντας, πάντως, πως η οργάνωση πάει καλά, θα έχει κέρδη και το 2024 περίπου 500.000 ευρώ, ενώ ο τζίρος της θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ.