Τυροκόμος

Νέα νομοθετική ρύθμιση για να κλείσουν οι τρύπες νοθείας με Φέτα

Επί του παρόντος το εν λόγω νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαδικασία βελτιώσεων και διατυπώσεων στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται και η απευθείας και οριστική ανάκληση της πιστοποίησης παραγωγής σε επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε παραβάσεις που σχετίζονται με τη φέτα ΠΟΠ, κάτι που ανέφεραν πηγές της αγοράς στο agronews.gr.

Βιτάλης: Στην Διεπαγγελματική δεν έχουμε κοινούς στόχους, καθώς υπάρχουν τρεις διαφορετικές τάσεις – Στις 20 Δεκεμβρίου συνεδριάζουν τα μέλη

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο του δεύτερου συνεδρίου Τhe Dairy Conference, o πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, Γιάννης Βιτάλης αναφέρθηκε στις βασικές αποστάσεις που παρουσιάζονται μεταξύ των μελών της, γεγονός που δεν έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε σύμπνοια και εκλογή οριστικού προεδρείου. Επί του παρόντος είναι προγραμματισμένη η διενέργεια γενικής συνέλευσης των μελών της Διεπαγγελματικής στις 20 Δεκεμβρίου, με σκοπό την ανάδειξη οριστικού προεδρείου. «Δυστυχώς ακόμα στην Διεπαγγελματική δεν έχουμε κοινούς στόχους, καθώς υπάρχουν τρεις διαφορετικές τάσεις».

Αναφορικά με την επιβολή των κυρώσεων σε παραβατικές γαλακτοβιομηχανίες που σχετίζονται με τη φέτα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο ίδιος σημείωσε ότι «μέχρι σήμερα κανείς από το υπουργείο δεν είχε ασχοληθεί να επιβάλει κυρώσεις. Οι ποινές υπήρχαν στα συρτάρια αλλά δεν εφαρμόζονταν».

«Υπήρχαν καθορισμένες ζώνες γάλακτος που ανέτρεψαν στην πορεία οι μεγάλες επιχειρήσεις που βγήκαν άτσαλα στην αγορά»

Ο Γιάννης Βιτάλης ανέφερε ότι οι ελληνοποιήσεις που γίνονταν κατά κόρον τα προηγούμενα χρόνια, δεν ελέγχονταν σε καμία των περιπτώσεων, γεγονός που όπως είπε είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της τιμής παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα. «Παλαιότερα, υπήρχαν καθορισμένες ζώνες γάλακτος από τις οποίες παραλάμβανε κάθε εταιρεία. Ωστόσο αυτό στην πορεία άλλαξε γιατί οι μεγάλες επιχειρήσεις βγήκαν άτσαλα στην αγορά, γιατί έπρεπε να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες που υπήρχαν όπως για παράδειγμα η διάθεση προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στο εξωτερικό».

Τόνισε ότι η αγορά δεν θα ισορροπήσει εύκολα, καθώς πρέπει να δοθούν άμεσα κίνητρα στους κτηνοτρόφους για να αυξηθεί το ζωικό κεφάλαιο. «Η κτηνοτροφία στην Ελλάδα γίνεται περιστασιακά, η πολιτεία πρέπει να ασχοληθεί και να την ενισχύσει», τόνισε ο κύριος Βιτάλης.

Μποτός: Αυξήθηκαν οι τιμές στο γάλα μετά τον περιορισμό των ελληνοποιήσεων

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας Ρούσσας, Αλέξανδρος Μποτός, τόνισε ότι «αρκεί να δούμε πόσο ανέβηκε η τιμή του γάλακτος φέτος, κάτι που αποτέλεσε προϊόν αλλαγής της νομοθεσίας και του περιορισμού των ελληνοποιήσεων στο αιγοπρόβειο γάλα σε συνδυασμό με τις μεγάλες αυξήσεις στις ζωοτροφές. Υπήρξε πολύ μεγάλη ζήτηση για εγχώριο γάλα, λόγω του νόμου Βορίδη για την προστασία από τις ελληνοποιήσεις και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν, καθώς πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να στραφούν στην εγχώρια παραγωγή.

Ο κύριος Μποτός χαρακτήρισε ως ευτυχή συγκυρία το γεγονός της υπέρογκης – όπως είπε – αύξησης των τιμών στο γάλα κατά τη φετινή χρονιά, για να καλυφθεί η εκτόξευση στις τιμές των ζωοτροφών, τονίζοντας ότι διαφορετικά η αγορά δεν θα ήταν βιώσιμη για τους παραγωγούς. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι η επιχείρησή του λόγω των σημαντικών ανατιμήσεων σε ενέργεια, πρώτες ύλες και μεταφορικά, αναγκάστηκε να περάσει αυξήσεις 20% στη φέτα στα τελικά σημεία πώλησης.

Σαράντης: Άδικη η επιβολή ποινών επί του συνολικού τζίρου για παραβάσεις στη φέτα

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επιβολής ποινών επί του συνολικού τζίρου μίας επιχείρησης, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία, Μιχάλης Σαράντης, εμφανίστηκε αντίθετος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι άδικο εάν μία επιχείρηση κάνει τζίρο 1 εκατ. ευρώ στη φέτα και συνολικό τζίρο 20 εκατ. ευρώ, να αντιμετωπίζει κυρώσεις επιβολής χρηματικών προστίμων επί του συνολικού της τζίρου. Πρότασή μου θα ήταν ο πολλαπλασιασμός του προστίμου επί του τζίρου της φέτας».
Ο Γιάννης Βιτάλης, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο χάσμα που δημιουργείται ανάμεσα στις αποφάσεις του ΕΛΓΟ Δήμητρα και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, με πρόσφατο παράδειγμα την αρχική απόφαση ανάκλησης πιστοποίησης της La Farm και την μετά από δύο ημέρες αναστολή της απόφασης αυτής με δικαίωση της εταιρείας που είχε υποβάλει ασφαλιστικά μέτρα, τόνισε ότι τα πάντα θα κριθούν στην τελική δίκη που θα γίνει στο Εφετείο. «Στην περίπτωση του Ομήρου η ανάκληση πιστοποίησης ήταν προσωρινή, ενώ σε ό,τι αφορά την οριστική ανάκληση πιστοποίησης της La Farm είναι μέσα στα δικαιώματα του κάθε εμπλεκόμενου να υποβάλει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Με την κατάθεσή τους δεν συζητείται η υπόθεση αλλά η αναστολή της αρχικής απόφασης ενός θερμικού οργάνου όπως ο ΕΛΓΟ Δήμητρα στην προκειμένη περίπτωση. Η ουσία της υπόθεσης συζητείται κατόπιν στην κύρια δίκη. Κατά 99% η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων τυγχάνει θετικής απόφασης από πλευράς της Δικαιοσύνης. Είναι ένα από τα ευάλωτα σημεία του νόμου που εμπλέκει τις νομικές υπηρεσίες με τις δικαστικές αποφάσεις και βρίσκεται στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων της Διεπαγγελματικής με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».