Σε 40 δείγµατα γιαουρτιών αγελαδινού, πρόβειου και αίγειου γάλακτος κι άλλων πάνω από 50 τυριών, κυρίως γραβιέρας, οι έλεγχοι έδειξαν ότι σε ένα σηµαντικό ποσοστό, για την παρασκευή τους έγινε χρήση περισσότερων του ενός ειδών γάλακτος. Η ανάλυση των δειγµάτων έγινε µε µια νέα µέθοδο, που ανέπτυξαν ερευνητές του ΕΛΓΟ, µε σκοπό να προσθέσουν ένα ακόµη «όπλο» στη µάχη για την καταπολέµηση της νοθείας, που υπονοµεύει εµβληµατικά προϊόντα γύρω από το γάλα, όπως γιαούρτι, τυρί και βούτυρο, ενώ πλέον γίνεται ανάλογη προσπάθεια θωράκισης και των προϊόντων κρέατος.
Οι προσµίξεις αίγειου µε πρόβειο γάλακτος, πάντως, θεωρείται από τα στελέχη του ΕΛΓΟ, ότι δεν γίνονται για οικονοµικούς λόγους, αλλά γιατί οι παραγωγοί ανακατεύουν τα δύο διαφορετικά είδη κατά τη συλλογή τους ή γιατί έχουν και λίγα πρόβατα ή γίδια και απλά προσθέτουν κι αυτό το γάλα.
Οι αναφορές αυτές έγιναν σε συνέντευξη Τύπου, για την παρουσίαση του νέου «εργαλείου» ταυτοποίησης της προέλευσης του γάλακτος, που ανέπτυξαν ερευνητές του Οργανισµού, αξιοποιώντας τη µοριακή βιολογία (σ. σ. αποµόνωση γενωµικού DNA από σωµατικά κύτταρα που βρίσκονται µέσα στα προϊόντα) και τεχνολογία αιχµής.
Η µέθοδος έχει εφαρµογή σε όλα τα γάλατα ανεξαρτήτου φυλής, ηλικίας ή σταδίου γαλακτοπαραγωγής του ζώου και όπως ειπώθηκε από τη διευθύντρια ερευνών του Ινστιτούτου Κτηνιατρικής του ΕΛΓΟ- ∆ήµητρα, Λουκία Αικατερινιάδου και από την ερευνήτρια Ευρυδίκη Μπουκουβάλα, «δίνει ιδιαίτερα αξιόπιστα ποιοτικά αποτελέσµατα, µε ακρίβεια 100% και ευαισθησία µέχρι 0,1% στην προσθήκη άλλου γάλακτος».
Για την εφαρµογή της και την ανάλυση των δειγµάτων έγινε προµήθεια ειδικού εξοπλισµού και εκπαίδευση του προσωπικού στο Εργαστήριο Ιωαννίνων, όπου από το επόµενο διάστηµα η νέα υπηρεσία θα είναι διαθέσιµη σε κάθε ενδιαφερόµενο τυροκόµο, βιοµηχανία κλπ, που θέλει να ταυτοποιήσει την προέλευση της πρώτης ύλης.
Παρόµοια προσπάθεια για τη «θωράκιση» και των προϊόντων κρέατος από νοθείες, ξεκίνησε το 2022 από το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα, µε το Γ’ Κτηνιατρικό Νοσοκοµείο Θεσσαλονίκης του Στρατού.
Τι έδειξαν οι αναλύσεις που έγιναν σε 40 δείγµατα γιαουρτιού µε τη νέα µέθοδο
Ελέγχθηκαν 40 δείγµατα γιαουρτιού εκ των οποίων 25 φερόταν ως «αγελαδινά», 10 ως «πρόβεια» και 5 ως «κατσικίσια». Στα 25 γιαούρτια που φερόταν ως «αγελαδινά», στα 22 (88%) εξ αυτών βρέθηκαν να περιέχουν µόνο βόειο γάλα, ενώ στα υπόλοιπα 3 ανιχνεύθηκε η παρουσία γάλακτος διαφορετικής ζωικής προέλευσης. ∆ύο από τα τρία περιείχαν και τα τρία είδη DNA, ενώ στο ένα ανιχνεύθηκε και πρόβειο, εκτός από αγελαδινό DNA.
Το 100% των πρόβειων γιαουρτιών που ελέγχθηκαν βρέθηκαν να περιέχουν προσµείξεις. Σε έξι από τα δέκα πρόβεια γιαούρτια βρέθηκε αγελαδινό και αίγειο DNA, σε δύο αγελαδινό και σε άλλα δύο αίγειο εκτός του πρόβειου. Οµοίως, στο 100% των δειγµάτων που φερόταν ως κατσικίσια εµφανίστηκε DNA και άλλου είδους. Στα τρία από τα πέντε δείγµατα ανιχνεύθηκε βόειο όσο και πρόβειο DNA ενώ στα άλλα µόνο πρόβειο.