Τυροκόμος

Σύγχρονο αγρόκτημα και μικρό boutique τυροκομείο στο Σουφλί

Πρώιµη επιθυµία του, να στήσει από την αρχή ένα σύγχρονο τσελιγκάτο, µε αναφορές στις ρίζες της οικογένειας Στεργιάννη, που στο παρελθόν ακολουθούσε τα κοπάδια της στους αχανείς βοσκοτόπους της Θράκης, φτάνοντας ως τη Φιλιππούπολη. Κάπως έτσι, όταν έκλεισε τα 15, πήρε δρόµο για τα Γιάννενα, για να φοιτήσει στην ξακουστή Γαλακτοκοµική Σχολή, όσο ταυτόχρονα, πίσω στο Σουφλί οι δικοί του έστηναν από την αρχή τον στάβλο και το µικρό -boutique θα έλεγε κανείς- τυροκοµείο.

Επιστρέφοντας το 2016, γεµάτος ιδέες και πρακτικές γνώσεις, ξεκίνησε ο σχεδιασµός του εγχειρήµατος που βάφτισε «Τσελιγκάτο Σουφλίου».

Όπως εξηγεί στην Agrenda, στην σχολή εξοικειώθηκε µε τις παρασκευές λογιών λογιών τυριών, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο της τυροκοµικής ελληνικής επικράτειας. «Από τη γαλακτοκοµική σχολή ξεσήκωσα και την ιδέα µιας τεχνικής που ακολουθήσαµε στην  παρασκευή του λευκού τυριού, το οποίο δείχνει να ξεχωρίσει και είναι περιζήτητο από τον κόσµο» θα πει.

Στο στάβλο του ∆ήµου, εκτρέφονται 400 γίδια Αλπίν και 100 πρόβατα Ασάφ. Το φρέσκο γάλα αυτοµάτως φιλτράρεται και µεταφέρεται µέσα από σωληνώσεις στο χώρο του τυροκοµείου όπου ξεκινάει η µεταποίηση του. Στο τυροκοµείο σε καθηµερινή βάση επεξεργάζεται 800 κιλά γάλακτος.

Τα προϊόντα που παρασκευάζονται είναι  λευκό κατσικίσιο τυρί φτιαγµένο σε παραδοσιακή τσαντίλα, ενώ πειραµατίζεται µε το αλάτι αλλά και καυτερές πιπεριές ή ρίγανη σε διάφορους κωδικούς. Το πρόβειο γάλα το µεταποιεί σε γιαούρτι.

Νέο τυροκομείο για τυροκόμηση έως 1.000 κιλών γάλακτος ημερησίως

«Είναι βασικό να αγαπάς τη δουλειά σου, και να σέβεσαι αυτό που δηµιουργείς, είναι µια φράση που µου έδωσε ένας τυροκόµος καθηγητής και πάντα θα την εφαρµόζω και θα την έχω κατά νου», λέει ο ∆ήµος Στεργιάνης, ο οποίος εντάχθηκε πέρυσι στο πρόγραµµα των Νέων Αγροτών, στο πλαίσιο αναζήτησης αναπτυξιακών προοπτικών για την οικογενειακή επιχείρηση µέσα από τα προγράµµατα αγροτικής ανάπτυξης.

Με αυτά άλλωστε έχει αναπτυχθεί µέχρι στιγµής η εκµετάλλευση που σήµερα πετυχαίνει τζίρο ύψους 300.000 ευρώ, κάνοντας το 2014 τη στροφή προς τη µεταποίηση, όταν ο πατέρας του Χρήστος εντάχθηκε στην τότε προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης.

Το τυροκοµείο που χτίστηκε τότε είναι έκτασης 100 τ.µ., ενώ εκσυγχρονίστηκε και ο στάβλος των 1.350 τ.µ. Μάλιστα, λόγω της εγγύτητας σε περιοχή Natura, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασµός και τα υλικά δόµησης, υπάγονται σε αυστηρούς κανονισµούς. Ο εξοπλισµός του τυροκοµείου αποτελείται από παγολεκάνη, παστεριωτής, ψήκτης-εναλλάκτης, τυρολέβητας, τυροτράπεζα, καλούπια µεγάλα τσαντίλας, θάλαµος-ντουλάπα γιαούρτης, θάλαµος ωριµαντηρίου, θάλαµος ψυγείου. Ο εξοπλισµός είναι της inox steel technical και υπάρχει δυνατότητα τυροκόµησης έως 1.000 κιλών γάλακτος ηµερησίως.

Για την αποθήκευση των ζωοτροφών, στην εκµετάλλευση υπάρχει ειδικός χώρος 1.000 τµ, ενώ ο εξοπλισµός της µονάδας περιλαµβάνει 3 τρακτέρ, ένα Fendt 100 ίππων, ένα John Deere 90 ίππων και ένα παλιό International 70 ίππων. Στα παρελκόµενα, ένα χορτοκοπτικό Fella, µια πρέσα Welger, άροτρο, καλλιεργητής, αυλακωτήρας, διάφορα ripper.

Τα ζώα, σταβλιζόµενα, αρµέγονται σε ένα αρµεκτήριο γρήγορης διαφυγής 24 θέσεων, της εταιρείας Venter. Το στήσιµο φτάνει τα 500 κιλά γάλα στα γίδια και τα 350 στα πρόβατα. Η δυναµική της µονάδας προσεγγίζει τους 200 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος ετησίως, µε τους οποίους παράγονται 25 τόνοι γιαούρτι και 30 τόνοι τυρί.