Τυροκόμος

Νικητές στο Athens Photo World 2021 οι νομάδες κτηνοτρόφοι της Πίνδου

Για τρία χρόνια ακολουθούσε τους νομάδες κτηνοτρόφους της Πίνδου, ο Θεσσαλονικιός φωτογράφος του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) Δημήτρης Τοσίδης. Τους φωτογράφισε σε πολλά στιγμιότυπα. Εν ώρα εργασίας όταν βόσκουν τα κοπάδια τους, τη στιγμή που τοποθετούν τις κουδούνες στις κατσίκες, όταν ξεκουράζονται δίπλα στη φωτιά, ακόμα και την ώρα που κοιμούνται. Στόχος του Δημήτρη ήταν να προσπαθήσει να απαθανατίσει με την κάμερά του στιγμιότυπα από το ετήσια ταξίδι τους στο ορεινό Εθνικό Πάρκο της Πίνδου κοντά στα σύνορα με την Αλβανία και να αφηγηθεί την ιστορία τους μέσα από εικόνες. Και τα κατάφερε τόσο καλά που βραβεύτηκε για το έργο του «Διάβα» με το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Athens Photo World 2021 για τις φωτογραφίες.

«Το ”Διάβα” με τους εναπομείναντες κτηνοτρόφους της Πίνδου που μετακινούνται με τον παραδοσιακό τρόπο, με τα πόδια κι όχι με φορτηγά φορτώνοντας τα ζώα τους, είναι πολύ άσημο στην Ελλάδα. Είμαι περήφανος που κατάφερα να καταγράψω σαν ντοκουμέντο αυτή τη διαδικασία που φέρνει στο φως έναν ολόκληρο πολιτισμό, με τη δική του γλώσσα, ήθη κι έθιμα. Ελπίζω να αρέσει σ’ όποιον το δει, να το βρει ενδιαφέρον», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο φωτογράφος που βραβεύτηκε σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στον Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

Η «μετακινούμενη κτηνοτροφία» που ουσιαστικά είναι η ετήσια μετακίνηση κοπαδιών μεταξύ θερινών και χειμερινών βοσκοτόπων, ανεξάρτητα από το μέσο και την απόσταση που διανύουν, χαρακτηρίστηκε το 2019 από την UNESCO «άυλη πολιτιστική κληρονομιά» και θωρείται ως μία από τους πιο βιώσιμες και αποτελεσματικές μεθόδους εκτροφής ζώων. Επιπλέον, η πρακτική της μετακίνησης είναι σημαντική καθώς έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση του τοπίου των περιοχών όπου λαμβάνει χώρα.

 

Στην Ελλάδα, οι νομάδες κτηνοτρόφοι της Πίνδου αποτελούν εκπροσώπους μιας  παράδοσης που κρατάει χιλιάδες χρόνια αλλά πλέον τείνει να εξαφανιστεί. Και γι’΄ αυτό το λόγο, η προσπάθεια του Δημήτρη Τοσίδη να «πιάσει» με το φακό του αυτή την παράδοση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Για να γίνει αυτό, ο Δημήτρης έπρεπε να περάσει αρκετό χρόνο μαζί τους,  καθώς κάθε μετακίνηση των νομάδων διαρκεί περίπου ένα μήνα.

Όμως ο Δημήτρης έβγαλε σε πέρας την αποστολή του, καθώς είναι εξοικειωμένος με τα δύσκολα θέματα και φωτορεπορτάζ και έχει καταπιαστεί με πολλά σημαντικά ζητήματα. Για παράδειγμα, έχει φωτογραφίσει, μεταξύ άλλων, τους πρόσφυγες στη Μόρια αλλά και στην Ειδομένη, τα συλλαλητήρια των φοιτητών, τις συγκεντρώσεις για το περιβάλλον αλλά και αθλήματα.

 

Το Athens Photo World αναδεικνύει το έργο των φωτορεπόρτερ αλλά και της συνεισφοράς τους «στη διαμόρφωση της εικόνας του κόσμου μας και της ιστορίας εν τη γενέσει της, και σε καιρούς πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών και ανακατατάξεων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σάιτ του διαγωνισμού, ο οποίος είναι αφιερωμένος στη μνήμη και το έργο του Γιάννη Μπεχράκη.