Τυροκόμος

Οι αγελάδες του αύριο παράγουν περισσότερο και δεν ρυπαίνουν

Εδώ και κάποιους µήνες η γαλλική Innoval και η γερµανική Masterrind προχωρήσατε σε συγχώνευση από την οποία «γεννήθηκε» η Synetics. Ποιος λόγος υπαγόρευσε αυτή την απόφαση;

Ο πληθυσµός των ζώων συστηµατικά µειώνεται µε ένα ρυθµό 2% µε 5% ετησίως. Για να µπορέσουµε να διατηρήσουµε στο µέλλον την ένταση και την πρόοδο στη γενετική βελτίωση, θα πρέπει να συνεργαστούµε, ώστε να προκύψουν συνέργειες, αλλά κι οικονοµίες κλίµακας. Αυτός ήταν ο λόγος που µας ώθησε να συγχωνευτούµε. Από την άλλη, όταν µεγαλώνει ο πληθυσµός και γίνεται 13 εκατοµµύρια αγελάδες, επιτυγχάνεις µεγαλύτερη ακρίβεια αποτελέσµατος.

 

Πλέον ως σχήµα η Synetics οδηγεί τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Ποια η θέση της σε παγκόσµια κλίµακα;

Στην παγκόσµια κατάταξη είµαστε στην 5η – 6η θέση. Η ιδέα (πίσω από τη συγχώνευση) είναι µέσω της ευρωπαϊκής γενετικής να φέρουµε διαφορετικά πράγµατα από τους Αµερικανούς, που επικεντρώνονται ιδιαίτερα στην παραγωγή γάλακτος. Για εµάς είναι πολύ σηµαντικό να παρέχουµε όλα όσα αφορούν τους λειτουργικούς δείκτες µακροζωίας. Εκείνα τα οικονοµικά στοιχεία που επιτρέπουν µια πιο αποτελεσµατική εκτροφή.

 

Η έρευνα απαιτεί µεγάλα κεφάλαια διαρκώς. Τι ποσό επενδύει ο όµιλός σας κάθε χρόνο σ αυτό το κοµµάτι;

Σχεδόν 30% των ετήσιων κερδών µας επανεπενδύονται στην έρευνα. Είναι συνειδητή απόφαση, διότι αν δεν πας σε αυτή την κατεύθυνση µένεις πίσω, καθώς κάποιοι άλλοι θα συνεχίσουν να επενδύουν, θα προχωρήσουν και τελικά χάνεις µερίδια.

 

Ποια είναι η στρατηγική σας;

Τρεις είναι οι πυλώνες της γενετικής επιλογής στους οποίους κάνουµε πολλή εις βάθος δουλειά σήµερα. Ο ένας σχετίζεται µε την έρευνα στη γονιµότητα των ζώων, ο δεύτερος αφορά το περιβάλλον, ώστε οι αγελάδες να ρυπαίνουν λιγότερο και ο τρίτος την οικονοµία, µέσα από τη διατροφική αποτελεσµατικότητα των ζώων. Να βρούµε δηλαδή γονίδια µε τα οποία ένα ζώο, µε το ίδιο σιτηρέσιο, θα παράξει περισσότερο.

 

Σε κάθε έναν από τους πυλώνες, πόσο προχωρηµένη είναι η έρευνα;

Στο πεδίο της γονιµότητας έχουµε αναπτύξει συστήµατα και τεχνικές, µε αναλύσεις κάθε µεµονωµένης εκσπερµάτισης ενός ταύρου και µέσα από αυτές έχουµε καταφέρει να βελτιώσουµε κατά 8% τη γονιµότητα στο σύνολο των αγελάδων. Για τον πυλώνα του περιβάλλοντος έχουµε την καλή διαβίωση των ζώων, η οποία συνδέεται µε την παραγωγικότητά τους και εργαζόµαστε για την υγεία των ποδιών των ζώων και για την αντοχή τους σε ορισµένες ασθένειες. Αφετέρου, υπάρχει η ευρύτερη περιβαλλοντική πτυχή κι εκεί ξεκινάµε εργασίες για τις εκποµπές µεθανίου που συνδέονται και µε τη διατροφή των ζώων.

 

Η κτηνοτροφία ενοχοποιείται ως ένας από τους µεγάλους ρυπαντές, µέσω της έκλυσης µεθανίου. Θα αποτινάξει ο κλάδος αυτή τη σκιά;

Αυτός είναι ο στόχος της έρευνάς µας. Κοιτάξτε, δεν είµαστε ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά συνεταιριστικά σχήµατα. Ένας φορέας που απαρτίζεται από κτηνοτρόφους και δηµιουργήθηκε για κτηνοτρόφους, οι οποίοι δεν µπορεί να είναι δακτυλοδεικτούµενοι εσαεί. Γι’ αυτό ενώσαµε τις δυνάµεις µας για να ξεπεράσουµε και τέτοιου είδους προβλήµατα που σχετίζονται µε το περιβάλλον.

 

Ποια χαρακτηριστικά θα έχει η γαλακτοπαραγωγική αγελάδα της επόµενης ηµέρας;

Κάποτε ένας πρόεδρος συνεταιρισµού και κτηνοτρόφος µου είχε πει ότι η καλύτερη αγελάδα στο κοπάδι µου είναι αυτή που δεν ξέρω και στην πραγµατικότητα, µε την έρευνα που κάνουµε, τείνουµε προς αυτή την κατεύθυνση. Οι αγελάδες του αύριο θα είναι ζώα παραγωγικά σε γάλα και κρέας, γόνιµα και υγιή, που θα τα χειριζόµαστε εύκολα και δεν θα δηµιουργούν πρόβληµα στον κτηνοτρόφο.

 

Εκτός από γαλακτοπαραγωγική και κρεοπαραγωγική κατεύθυνση, η Synetics έχει και διασταυρώσεις

Οι ανάγκες στο βοδινό κρέας µεγαλώνουν, υπάρχουν λιγότερα ζώα και λιγότεροι παραγωγοί που κάνουν κρεατοπαραγωγή. Άρα, το κενό που υπάρχει θα το καλύψουν οι γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες µέσα από τη διασταύρωση. Η στρατηγική είναι σεξαρισµένο σπέρµα στις µοσχίδες για να κάνουν την αντικατάσταση και όλο το άλλο κοπάδι για κρέας. Η Synetics είναι η µόνη εταιρεία στον κόσµο που έχει σχήµατα βελτίωσης, εξειδικευµένα στη βιοµηχανική διασταύρωση.

 

Το ενδιαφέρον της Synetics για την ελληνική αγορά πώς εκφράζεται;

Ο άνθρωπός µας στην Ελλάδα είναι ο Στέλιος Πυρπίλης και εδώ και χρόνια έχουµε κάνει πολλή δουλειά, ώστε να προάγουµε το ελληνικό κοπάδι στο γάλα όσο και στο κρέας. Έχουµε κτηνοτρόφους που χρησιµοποιούν γαλλική γενετική και βρίσκονται σε πολύ ενδιαφέροντα επίπεδα γαλακτοπαραγωγής, µε ποσοστά µακροζωίας των ζώων. Γνωρίζουµε πως η Ελλάδα είναι ελάχιστα αυτάρκης στο κρέας και σχεδόν κατά το ήµισυ στο γάλα. Όλη η προσπάθεια είναι να πάµε µπροστά την παραγωγή, αλλά χρειάζεται και η συµβολή των παραγωγών.

Όμιλος Synetics
Αποτελεί προϊόν της συνένωσης δύο συνεταιριστικών οργανώσεων, της γαλλικής Innoval (50%) και της γερµανικής Materrind. Μέτοχοί της είναι 37.000 εκτροφές, ενώ στα σχήµατα γενετικής βελτίωσης που εφαρµόζει συµµετέχουν 2.500 εκτροφές. Σε ετήσια βάση πραγµατοποιεί 180.000 γενοτυπίσεις, παράγει 300 νέους ταύρους και πουλάει περίπου 80 εκατ. δόσεις σε 80 χώρες του κόσµου, ενώ απασχολεί 250 υπαλλήλους.

 

Marielle Breheret, Γενική διευθύντρια διεθνών δραστηριοτήτων της Synetics