Τυροκόμος

Οι Ιταλοί τυροκόμοι από τη ζώνη της Παρμεζάνα απορρίπτουν τον «φωτεινό σηματοδότη» του Nutri Score

Πρόκειται για ακόμα μια πράξη στο έργο που θέλει τον ευρωπαϊκό Νότο να αντιστέκεται στην επερχόμενη ενιαία λογική σήμανσης των τροφίμων με ένα σύστημα αξιολόγησης αυτών που όπως έχει φανεί, ευνοεί σημαντικά τα μαζικής παραγωγής και χωρίς ταυτότητα προϊόντα διατροφής των μεγάλων πολυεθνικών, εις βάρος του κατά γενικής ομολογίας διατροφικού πλούτου που έχουν να επιδείξουν οι περιοχές αυτές.

Το NutriScore, είναι ένα σύστημα διατροφικής σήμανσης που εμφανίζεται στο μπροστινό μέρος συσκευασίας των τροφίμων και κατατάσσει τα συσκευασμένα τρόφιμα ανάλογα την διατροφική τους αξία με κλίμακα Α-Ε σε μια τυπική ποσότητα των 100 γραμμαρίων (Α όντας η υψηλότερη και Ε η χαμηλότερη). 

Η κοινοπραξία των κορυφαίων τυριών ΠΟΠ της Ιταλίας αρνούνται να εγκρίνουν ετικέτες που δίνουν το πράσινο φως, υποστηρίζοντας ότι υποτιμούν τις πρακτικές. 

Η NutriScore υπάρχει στην αγορά τα τελευταία 6 χρόνια, με εκκίνηση της την Γαλλία κι έπειτα υιοθετήθηκε στο Βέλγιο, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. 

Δεν είναι ευρέως γνωστό ακόμη, όμως η NutriScore θα συνεχίσει να εξελίσσεται διαρκώς, με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Κομισιόν να θέλει να γίνει υποχρεωτικό. 

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα του NutriScore στην ικανότητα του να διακρίνει τρόφιμα βάση της διατροφικής τους αξίας. 

Ανάμεσα σε άλλες παρόμοιες ετικέτες με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την διατροφική ποιότητα που προσφέρουν τα προϊόντα μεταξύ 12 χωρών, η NutriScore βγήκε πρώτη. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον αλγόριθμο της NutriScore, η παρμεζάνα και το Grana Padano λαμβάνουν ένα χαμηλό επίπεδο στη κλίμακα της διατροφικής τους αξίας. Ωστόσο η κοινοπραξία υποστηρίζει πως ένα πιάτο 80 γραμμαρίων μακαρόνια, 20 γραμμάρια παρθένο ελαιόλαδο και 20 γραμμάρια ΠΟΠ τυρί, θα έπαιρνε Α στην κλίμακα. 

Έτσι, τα εργαλεία επισήμανσης για προϊόντα ΠΟΠ θεωρούνται υπονομευτικά και αποθαρρύνουν την κατανάλωση χωρίς κάποια έγκυρη αιτιολόγηση. 

Ο στόχος είναι η πλήρης ενημέρωση ορθών ποσοτήτων κατανάλωσης, έχοντας υπόψιν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. 

Τα τυριά συνήθως βρίσκονται στο στόχαστρο διατροφολόγων, για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά. Κι όμως το NutriScore δεν αναφέρεται στα σημαντικά θρεπτικά τους συστατικά, όπως είναι το ασβέστιο, τα απαραίτητα αμινοξέα, οι βιταμίνες. Έτσι παρατηρείται πως δεν παρέχει την ορθή ενημέρωση του καταναλωτή και προδίδει το σκοπό του, δηλαδή να ενθαρρύνει ένα υγιεινές και ισορροπημένες επιλογές με πλούσιες διατροφικές αξίες.