Τυροκόμος

Οι παραγωγοί παρμεζάνας αντιμετωπίζουν τις απομιμήσεις με μικροτσίπ

Η διάσημη παρμεζάνα ή παρμιτζάνο-ρετζάνο της Ιταλίας, που προτιμάται για το τελείωμα πιάτων με ζυμαρικά και σαλάτες με ρόκα, αποτελεί ένα από τα πιο αντιγραφόμενα τυριά στον κόσμο. Οι κατασκευαστές του βρήκαν έναν νέο τρόπο να αντιδράσουν απέναντι στις παραπλανητικές παραποιήσεις προσθέτοντας μικροτσίπ.

Η κίνηση αυτή αποτελεί την πιο πρόσφατη καινοτομία από τον Συνεταιρισμό Parmigiano Reggiano (PRC), τον φορέα που εποπτεύει την παραγωγή, ο οποίος εδώ και έναν αιώνα περίπου προσπαθεί να αντιμετωπίσει φθηνότερες απομιμήσεις που δεν ακολουθούν τις αυστηρές απαιτήσεις για τη δημιουργία του αυθεντικού προϊόντος.

Το τυρί, το οποίο μπορεί να ανατρέξει την ιστορία του από τον Μεσαίωνα, κέρδισε το βραβείο «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (ΠΟΠ) της Ευρωπαϊκή Ένωσης το 1996. Με βάσει αυτούς τους κανόνες, το παρμιτζάνο-ρετζάνο – το μοναδικό είδος που μπορεί να ονομαστεί παρμεζάνα εντός της Ευρώπης – πρέπει να παράγεται σε μια μικρή περιοχή της βόρειας Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένων των επαρχιών Πάρμα και Ρέτζιο Εμίλια.

Επιπλέον, οι τροχοί τυριού – που ζυγίζουν κατά μέσο όρο 40 κιλά – πρέπει να ωριμάζουν για τουλάχιστον 12 μήνες σε περιοχή βουνού και ελέγχονται από ειδικούς δύο χρόνια μετά την παραγωγή για να εξασφαλιστεί η ποιότητά τους.

Η «στάμπα» του ΠΟΠ δίνεται σε τρόφιμα «που παράγονται, επεξεργάζονται και παρασκευάζονται σε μία συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή με αναγνωρισμένη τεχνογνωσία» και καλύπτει την Γαλλική σαμπάνια, το Πορτογαλικό κρασί Πόρτο και το ελαιόλαδο Καλαμάτας από την Ελλάδα.

Λόγω των αυστηρών κανόνων για την απόκτηση της πιστοποίησης, τέτοια εξαιρετικά προϊόντα συνήθως πωλούνται σε υψηλότερες τιμές, κάτι που καθιστά την αγορά ελκυστική για απομιμητές. Πράγματι, ο Συνεταιρισμός Parmigiano Reggiano εκτιμά ότι ο ετήσιος παγκόσμιος όγκος πωλήσεων απομιμήσεων τυριών φθάνει τα περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια (1,6 δισεκατομμύρια λίρες) ποσό που δεν απέχει πολύ από αυτό του γνήσιου προϊόντος, το οποίο το προηγούμενο έτος έφθασε σε ρεκόρ ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τώρα, οι παραγωγοί έχουν δοκιμάσει την πιο σύγχρονη μέθοδο αυθεντικοποίησης – μικροπομπούς περίπου του μεγέθους ενός κόκκου αλατιού, που εισάγονται στις ετικέτες που βρίσκονται πάνω στο περίβλημα των 120.000 τροχών παρμιτζάνο-ρετζάνο. Τα μικροτσίπ είναι ασφαλή για τα τρόφιμα, αλλά είναι απίθανο να καταναλωθούν, καθώς βρίσκονται στο σκληρό δέρμα του τυριού, το οποίο είναι φτιαγμένο από την πρωτεΐνη του γάλακτος, καζεΐνη.

Τα τσιπ λειτουργούν ως ανθεκτικές, σαρώσιμες ετικέτες τροφίμων που επιτρέπουν στους καταναλωτές να κατανεύουν το προϊόν τους πίσω στην αρχική του προέλευση. Κατασκευάζονται από την αμερικανική εταιρεία p-Chip Corporation, ενσωματώνονται απευθείας σε ετικέτα με QR κώδικα και λειτουργούν ως “μικρά ψηφιακά αγκυράκια για φυσικά αντικείμενα”, σύμφωνα με την εταιρεία.

Πηγή: theguardian.com