Τυροκόμος

Ολιγωρία στη λήψη μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης ευλογιάς αιγοπροβάτων εντοπίζει ο ΣΕΚ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, διαθέσιμα εμβόλια στην Ευρωπαϊκή τράπεζα εμβολίων υπάρχουν, όμως μέχρι τώρα όμως μέχρι τώρα δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση προμήθεια και χρήση τους στις ζώνες επιτήρησης.

Παράλληλα, ο ΣΕΚ αναφέρει πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρά τις ρητές υποχρεώσεις τον, βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, δεν έχει ακόμη συστήσει την προβλεπόμενη επιτροπή η οποια αποτελείται από τους Θεσμικούς φορείς της κτηνοτροφίας, όπως ΣΕΚ, ΠΕΚ, Διεπαγγελματική οργάνωση ΦΕΤΑΣ, Κρεάτος κτλ, για την διαχείριση και αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η σχετική ανακοίνωση του ΣΕΚ έχει ως ακολούθως:

«Η εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβπτωυ στη νότια Ελλάδα αποτελει απόδειξη πως πλέον μιλάμε για μια κρίση που βρίσκεται εκτός ελέγχου. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρά τις ρητές υποχρεώσεις τον, βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, δεν έχει ακόμη συστήσει την προβλεπόμενη επιτροπή η οποια αποτελείται από τους Θεσμικούς φορείς της κτηνοτροφίας, όπως ΣΕΚ, ΠΕΚ, Διαεπαγγελματική οργάνωση ΦΕΤΑΣ, Κρεάτος κτλ, για την διαχείριση και αντιμετώπιση της κατάστασης. Οι φορείς αυτοί εκπροσωπούν το σύνολο σχεδόν της κτηνοτροφίας της χώρας σε πανελλαδικό επίπεδο κατ μπορούν υα συμβάλουν ατην καλύτερη διαχείριση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν.

Αντίθετα, το Υπουργείο επιλέγει υα μας αγνοεί, αρνούμενο υα μας δεχτεί για διαβούλευση, την ίδια στιγμή που η ασθένεια και τα προβλήματα του κλάδου καλπάζουν και απειλούν υα καταστρέψουν ανεπανόρθωτα το ζωικά κεφάλαιο της χώρας, με ότι συνέπεια Θα έχει αυτό στην ύπαιθρο.

Αυτή η αδιαφορία και ανευθυνότητα από πλευράς του Υπουργείου είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη. Υπάρχούν διαθέσιμα εμβόλια στην ευρωπαϊκή τράπεζα εμβολίων, όμως μέχρι τώρα δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση προμήθεια και χρήση τους σεις ζώνες επιτήρησης. Η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά και το Υπουργείο παραμένει αδρανές, παραβλέποντας τις καταστροφικές συνέπειες που απειλούν όχι μόνο τον κτηνοτροφικό τομέα, αλλά και την εθνική οικονομία.

Δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλο αυτή την καθυστέρηση. Απαιτούμε άμεσα:

  1. Τη σύσταση της επιτροπής με τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων, όπως επιβάλλεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.
  2. Τον άμεσο εμβολιασμό των ζώων στις ζώνες επιτήρησης πριν η ασθένεια ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο.
  3. Την άμεση συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου για την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προστασίας.

Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Το Υπουργείο πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του άμεσα. Αν δεν ενεργήσει τώρα, οι συνέπειες θα είναι τραγικές και το Υπουργείο θα φέρει ακέραια την ευθύνη για την καταστροφή του κτηνοτροφικού μας τομέα».