Τυροκόμος

Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το πρώτο Μουσείο Τυροκομίας στο Παρίσι

«Σίγουρα δεν είναι μια εύκολη δουλειά, είναι όμως μια δουλεία που όταν την κάνεις σε γεμίζει. Δυστυχώς είναι μεγάλος ο κίνδυνος να εξαφανιστεί» είπε ο ίδιος. «Ήθελα να φτιάξω κάτι, ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να γνωρίσουν και να έρθουν σε επαφή με τις τεχνικές των προγόνων μας γύρω από την τέχνη της γαλακτοκομίας.

«Ακούμε συχνά για τις διάφορες τεχνικές γύρω από την παρασκευή των κρασιών, τις αποχρώσεις στη γεύση και το χρώμα τους αλλά δεν ακούγεται σχεδόν τίποτα γύρω από το τυρί. Παρόλο που οι άνθρωποι λατρεύουν να το τρώνε και η ζήτηση είναι ακόμα σε υψηλά επίπεδα λιγότεροι νέοι θέλουν να ασχοληθούν με αυτό σαν επάγγελμα».

Στο μουσείο λοιπόν μπορεί κανείς να παρακολουθήσει πως παρασκευάζονται διάφορα είδη τυριών να τα γευτεί, να μάθει την ιστορία που κρύβεται από πίσω τους και τις τοπικές διαφορές που μπορεί να έχουν μέσα από διαδραστικά μέσα.

Ο Brisson έχει προσλάβει μάλιστα αρκετούς τυροκόμους για να βοηθούν τους επισκέπτες να κατανοήσουν όλα τα στάδια παραγωγής, από το ρόλο που παίζουν διαφορετικά είδη γάλακτος στη γεύση μέχρι και τα ρόλο των διαφόρων βακτηρίων.

Το όνειρο του είναι μια μέρα κάποιος να έρθει και να του πει ότι αποφάσισε να γίνει τυροκόμος επειδή επισκέφτηκε το μουσείο του και εμπνεύστηκε από αυτό.