Τυροκόμος

Ο καταρροϊκός πυρετός σαρώνει την αιγοπροβατοτροφία της Σαρδηνίας με 40.000 νεκρά ζώα

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 3.500 εστίες και 40.000 νεκρά ζώα στη Σαρδηνία. Σύμφωνα με εκτίμηση της Coldiretti, απαιτούνται αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 25 εκατομμύρια ευρώ για να αποζημιωθούν οι αιγοπροβατοτρόφοι στη Σαρδηνία που έχασαν τα ζώα τους, καθώς και για την κάλυψη μέρους του εισοδήματος που χάνουν λόγω των άρρωστων ζώων, και όχι 13,5 εκατ. ευρώ που διατίθεται να δώσει η περιφέρεια της Σαρδηνίας να ενίσχυση.

Αναλυτικότερα, στο ιταλικό νησί, οι κτηνοτρόφοι έχουν υποστεί ζημιές λόγω της επιδημίας του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου και για αυτό Περιφερειακή Κυβέρνηση της Σαρδηνίας διέθεσε πιστώσεις ύψους 13,5 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου αριθ. 40/56 για την τροποποίηση του προϋπολογισμού 2024-2026. Ωστόσο, οι εκτιμώμενες ζημιές ανέρχονται περίπου στα 25 εκατομμύρια ευρώ, δεδομένων των 40.000 θανάτων ζώων και της μειωμένης παραγωγικότητας των επιζώντων. Ο οργανισμός Coldiretti τονίζει ότι, αν και η παρέμβαση αποτελεί ένα πρώτο βήμα, δεν αρκεί για να καλύψει τις σημαντικές ζημιές που πλήττουν τον τομέα των προβάτων στην περιοχή.

Η τρέχουσα χρηματοδότηση καλύπτει μόνο τις ζημιές από τον θάνατο των ζώων, υπολογίζοντας αποζημίωση 300 ευρώ ανά κεφάλι. Η Περιφέρεια εξετάζει επίσης αποζημίωση 20 ευρώ ανά ζώο που έχει νοσήσει, η οποία, αν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε ανεπαρκή κάλυψη.