Επίσηµα όλα ξεκίνησαν από τον Γιώργο Χώτο, ο οποίος µεταλαµπάδευσε µε θέρµη την τέχνη του στους δύο του γιους, τον Ιωάννη και τον Θανάση, που έστησαν µε προσωπικό µόχθο το τυροκοµείο. Κι αυτοί µε τη σειρά τους µύησαν στη χαρά της τυροκόµισης τα παιδιά τους. Με σεβασµό ως προς τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και την ποιότητα τους η τρίτη γενιά Χώτου µπήκε
δυναµικά στη δράση, τυροκοµεί και ξεχωρίζει για τα προϊόντα της, τα οποία µε την πλούσια µεστή γεύση που έχουν, αναδεικνύονται σε αγαπηµένα τυριά των Ελλήνων και όχι µόνο. Η πολύτιµη πρώτη ύλη Η πρώτη ύλη, το πρόβειο και το γίδινο γάλα που προµηθεύεται η εταιρεία, προέρχεται από τις γύρω, κατά παράδοση γαλακτοπαραγωγικές, περιοχές όπως ο Αµπελώνας, ο Τύρναβος, η Φαλάνη, η Ροδιά, το ∆αµάσι, το Μακρυχώρι κ.α. Συνολικά σε ετήσια βάση συγκεντρώνει περίπου 13.000 τόνους γάλακτος από τους οποίους θα προκύψουν 3.000 τόνοι Φέτα και 600 τόνοι Μανούρι.
Η παραγωγή κορυφώνεται από τα Χριστούγεννα µέχρι και τον Αύγουστο, καθώς όπως σε αρκετά προϊόντα, έτσι και στη Φέτα και το Μανούρι υπάρχει εποχικότητα.
Πρώτος στο Μανούρι Η Χώτος ΑΒΕΕ µπορεί να περηφανεύεται πως είναι η πρώτη τυροκοµική εταιρεία που ξεκίνησε να παράγει το Μανούρι, το µαλακό παραδοσιακό ελληνικό τυρί, δεν επαναπαύεται όµως στις δάφνες της. Το προφίλ της τυροκοµικής εταιρείας από τη Φαλάνη Λάρισας, αν και οικογενειακό, είναι έντονα εξαγωγικό, καθώς το 80% της παραγωγής της διακινείται στις χώρες – µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στις ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και Αραβικές χώρες.
Πρόκειται για ένα παγκοσµίως γνωστό τυροκοµείο -και αναγνωρισµένο µε το London Golden World Quality Award- για τη Φέτα και το Μανούρι του και µε δεκάδες άλλα ευρωπαϊκά βραβεία.
Λαχτάρα για δηµιουργία
Σήµερα, η Χώτος ΑBEΕ παραµένει πιστή στην παράδοση και συνδυάζει τηνεµπειρία και την τεχνογνωσία σχεδόν ενός αιώνα µε εγκαταστάσεις τυροκοµίας τελευταίας τεχνολογίας, προκειµένου να εξασφαλίσει την ανώτερη ποιότητα των προϊόντων της. Και παρά το µέγεθός της και τον µεγάλο όγκο εργασιών της, διατηρεί τη λαχτάρα για δηµιουργία και τη δίψα για καινοτοµίες. Άλλωστε, εκτός από τους κύκλους εργασιών της, τη δυναµική της τυροκοµικής επιχείρησης µπορεί κανείς να διαπιστώσει και από τον τρόπο που πυτιάζει το τυρί της, δηλαδή στο χέρι.