Τυροκόμος

Πατάει ξανά στο 1,52 ευρώ το πρόβειο γάλα με ώθηση από ανταγωνισμό λόγω έλλειψης

Οι συµφωνίες που υπεγράφησαν για τη νέα γαλακτική περίοδο έπαιζαν στη Θεσσαλία σε ένα εύρος από 1,44 ευρώ το κιλό -µε κάποια bonus συλλογής, µέχρι 1,56 ευρώ το κιλό (Φάρµες Λιβαδίου). Η ∆υτική Ελλάδα διατηρείται πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα τιµών, ενώ τις τελευταίες µέρες ακούγεται έντονα πως µεγάλη επιχείρηση έδωσε 1,52 ευρώ το κιλό για να τραβήξει προσωρινά πρώτη ύλη, αφού εντοπίζεται έλλειµµα. Η συγκεκριµένη εξέλιξη έχει το ενδιαφέρον της καθώς µπορεί να «ξυπνήσει» τον ανταγωνισµό και να φέρει τους επόµενους µήνες καλύτερα έσοδα για τους κτηνοτρόφους.

Πάντως, επιβεβαιώνεται προηγούµενο ρεπορτάζ της Agrenda που εξηγούσε πως οι πρώτες καλές συµφωνίες, όπως αυτή που έκλεισε αρχές Οκτωβρίου ανάµεσα στην «Βασιλίτσα» και τον συνεταιρισµό «Φάρµες Λιβαδίου» για 4.500 τόνους στο 1,56 ευρώ το κιλό, λειτούργησαν συσπειρωτικά για τους γαλατάδες, οι οποίοι στη συνέχεια ήταν πιο φειδωλοί στις προτάσεις τους. Για το λίγο βιολογικό γάλα, οι τιµές παραµένουν στα 1,53 µε 1,57 ευρώ το κιλό.

Στο γίδινο τώρα, το 1 ευρώ που πληρωνόταν αρκετός κόσµος στη Θεσσαλία αποτελεί για την ώρα παρελθόν, µε τις τιµές να παίζουν µεν πάνω από 90 λεπτά, όµως κατά γενική οµολογία σε µέσους όρους µακριά από τα περσινά επίπεδα κατά 4-5 λεπτά. Βέβαια, τα πολλά κιλά πληρώνουν σαφώς καλύτερα τους µεµονωµένους παραγωγούς.

Πολύ φασαρία για μειώσεις σε μια αγορά που κινείται ανοδικά

Η εικόνα που µεταφέρουν µικρές καθετοποιηµένες τυροκοµικές επιχειρήσεις τον τελευταίο καιρό στην Agrenda είναι ιδιαίτερα θετική για την πορεία του κλάδου και τις προϋποθέσεις τιµολόγησης της πρώτης ύλης. Σε ένα βαθµό µάλιστα από πολλούς εκφράζεται η απορία για το επιχείρηµα από πλευράς βιοµηχανίας πως η ζήτηση για τυροκοµικά προϊόντα και ιδίως για την Φέτα πνέει τα λοίσθια, όταν επίσηµα για το 2024 σηµειώθηκε εκ νέου ρεκόρ εξαγωγών τουλάχιστον κατά 5% σε όρους όγκου παρά την οργανική άνοδο των τιµών.

Αξίζει επίσης να σηµειωθεί πως σύµφωνα µε επίσηµα στοιχεία, συνολικά το 65% της ετήσιας παραγωγής βρίσκει πλέον το δρόµο του για τις αγορές του εξωτερικού, «µιλώντας» σε κοινό που µπορεί να σηκώσει το βάρος της υψηλότερης τιµής ώστε να µείνουν όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας αξίας ικανοποιηµένοι και µαζί και οι κτηνοτρόφοι. Κάπως έτσι, η ψιλή κουβέντα που έχει ανοίξει ξανά περί µειώσεων στα τιµολόγια των επόµενων µηνών µοιάζει µε εις άτοπον απαγωγή.

Δέκα λεπτά πάνω η Θεσσαλία το 2024

Πρωταθλήτρια σε τιµές και τονάζ στο πρόβειο γάλα παραµένει η Θεσσαλία σύµφωνα µε τα στοιχεία ∆εκεµβρίου του ΕΛΓΟ – ∆ΗΜΗΤΡΑ (που ενσωµατώνουν τιµολόγια µέχρι και τον Οκτώβριο). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σύγκριση  στα νούµερα µεταξύ 2020 και 2024, καθώς οι µέσες τιµές διαφοροποιήθηκαν σηµαντικά ανά Περιφέρεια. Συγκεκριµένα, το 2020 η Θεσσαλία κατέγραψε την υψηλότερη ποσότητα πρόβειου γάλακτος µε 156.88 εκατ. κιλά και το 2024 διατηρεί αυτή την πρωτοκαθεδρία µε 143.03 εκατ. κιλά στο 10µηνο.

Η µέση τιµή στα τιµολόγια πρόβειου το 2020 έπαιζε στα 85 λεπτά και στο 10µηνο του 2024 στο 1,44 ευρώ το κιλό, µία ονοµαστική αύξηση της τάξης του 69%, µε την Θεσσαλία να διαφοροποιείται σηµαντικά µε 1,53 ευρώ. Τα νούµερα προφανώς δεν αντανακλούν το πραγµατικό όφελος για τις µονάδες και λένε µόνο τη µισή αλήθεια. Αρκεί κανείς να ανατρέξει στο αρχείο και να θυµηθεί τις τιµές εµπορίου σε καλαµπόκι, κριθάρι και µηδική το 2019, συγκρίνοντάς τες µε το 2023  και το 2024. Εύκολα κανείς αντιλαµβάνεται πως οι ανοδικές αναπροσαρµογές στις τιµές ήταν µονόδροµος.