Τυροκόμος

Πιο θρεπτικό τυρί με βόσκηση σε ελαιώνα

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των φύλλων ελιάς φαίνεται πως μεταφέρονται και στο τυρί που παράγεται από το γάλα. Η προσθήκη φύλλων ελιάς μπορεί επίσης να βελτιώσει το προφίλ των λιπαρών στο τυρί. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Dairy Journal, η προσθήκη 28% φύλλων ελιάς στο σιτηρέσιο των αρνιών μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή ενός τυροκομικού προϊόντος περισσότερο υγιεινού από το συνηθισμένο, που οι καταναλωτές θα εκτιμούσαν και θα πλήρωναν καλύτερα. Η ομάδα των Ιταλών ερευνητών πραγματοποίησε τη μελέτη παρεμβαίνοντας στη διατροφή των αρνιών για 30 ημέρες.  Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το τυρί που παρασκευάστηκε από την ομάδα πειράματος περιείχε υψηλότερο ποσοστό ακόρεστων λιπαρών οξέων, ενώ το ποσοστό των κορεσμένων λιπαρών ήταν σημαντικά μικρότερο από αυτό της ομάδας ελέγχου. Ενδιαφέρον παρουσίαζε επίσης το γεγονός ότι η παραγωγή γάλακτος της ομάδας πειράματος ήταν μεγαλύτερη από αυτή της ομάδας ελέγχου.