Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον υπουργό, Γιώργο Γεωργαντά να «τρίζει τα δόντια» στους γραφειοκράτες του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι σχετικές λίστες και να παραδοθεί η δισκέτα με τις πληρωμές στην Τράπεζα Πειραιώς. Όλα δείχνουν ότι η πίστωση μπορεί να γίνει από στιγμή σε στιγμή και τα χρήματα να είναι διαθέσιμα στους λογαριασμούς των παραγωγών τις επόμενες ώρες.
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Γραφειοκρατία και τρικλοποδιές από τις «φατρίες» του ΟΣΔΕ καθυστερούν την ενίσχυση ζωοτροφών
Εντός της ημέρας θα καταβληθεί η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών ύψους 50 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, κάτι που έρχονται να επιβεβαιώσουν και νέες δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά, το πρωί της Μεγάλης Τρίτης.
Θέματα γραφειοκρατίας που έχουν σχέση με την επικαιροποίηση στοιχείων του Μητρώου Αγροτών και την αποσαφήνιση των λοιπών παραμέτρων φαίνεται να καθυστερούν την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους για αγορά ζωοτροφών, παρά την σχετική δέσμευση του υπουργού Γιώργου Γεωργαντά για έγκαιρη πίστωσή της στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Δευτέρα. Ο προγραμματισμός της Βάθη, εξακολουθεί να τοποθετεί ακόμα και εντός της ημέρας την πίστωση.
Μέχρι αργά το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας γίνονταν προσπάθειες ώστε οι αρμόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ να τρέξουν τις απαιτούμενες προεργασίες και να προχωρήσουν στη διαδικασία πληρωμής, σύμφωνα με πληροφορίες. Στην περίπτωση αυτή, η γραμμή του υπουργείου είναι ξεκάθαρη και επιτάσσει την άμεση καταβολή της επιστροφής 2% επί του τζίρου του 2021 στους κτηνοτρόφους.
Το ΦΕΚ με το εφαρμοστικό πλαίσιο της ενίσχυσης, ξεκαθαρίζει ότι για τα φυσικά πρόσωπα απαιτείται η παρουσία τους στο ΜΑΑΕ, ενώ δικαιούχοι τις ενίσχυσης είναι και οι επιχειρήσεις με τους ΚΑΔ που αφορούν σε όλες τις βασικές εκτροφές παραγωγικών ζώων.
Η παρουσία στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ωστόσο, έρχεται να αποκλείσει κόσμο, ο οποίος είναι δεν έχει επικαιροποιθήσει τα στοιχεία του, είτε πρόκειται για ετεροεπαγγελματίες, που δεν περιλαμβάνονται στο εν λόγω μέτρο.
Δεν συμψηφίζεται με επιστρεπτέα
Το όριο των 35.000 ευρώ τίθεται στα συνολικά ποσά κρατικής ενίσχυσης που έχουν λάβει οι κτηνοτρόφοι την τελευταία τριετία, σύμφωνα με το ΦΕΚ της έκτακτης επιστροφής του 2% του τζίρου του 2021. Αυτό σημαίνει ότι η επικείμενη ενίσχυση δεν συμψηφίζεται με τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως συνέβη στις περιπτώσεις των έκτακτων ενισχύσεων για τον κορωνοϊό σε προϊόντα όπως οι πατάτες και τα υπαίθρια καρπούζια. Ωστόσο, σε ειδικές περιπτώσεις, ενδέχεται η έκτακτη ενίσχυση στους αιγοπροβατοτρόφους που είχε δοθεί στις αρχές του καλοκαιριού του 2020, σε συνδυασμό με τυχόν deminimis αποζημιώσεις στο ενδιάμεσο διάστημα, μαζί με το συνολικό ποσό που προκύπτει από την επιστροφή του τζίρου, να υπερβαίνει το όριο των 35.000 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση, αναμένεται ότι θα υπάρξει μείωση του ποσού ενίσχυσης.
Κατά τα λοιπά, η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης. Επιπλέον, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει. Η πληρωμή θα γίνει μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος θα αποστείλει στην ΑΑΔΕ τη λίστα από το Μητρώο Αγροτών. Από εκεί και έπειτα αναλαμβάνει η ΑΑΔΕ η οποία θα καταρτίσει λίστες με τους δικαιούχους και τα ποσά ενίσχυσεις, την οποία θα αποστείλει πίσω στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τους απαιτούμενους διασταυρωτικούς ελέγχους και την τελική αποστολή στις τράπεζες της λεγόμενης «δισκέτας», της κλειστής μαγνητικής λίστας για να προχωρήσει τελικά η πληρωμή.
Προϋπόθεση το Μητρώο – Οι κωδικοί των ΚΑΔ
Αναλυτικά, δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι επιχειρήσεις κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που δραστηριοποιούνται. Είναι φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες αγρότες εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Ε.Ε.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέχρι και την 31.12.2021.
Για νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, ισχύουν επιπλέον και τα εξής:
(α) Έχουν κατά την 31η.3.2022 κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος 2020, όπως προκύπτει από την Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα (έντυπο Ε3) της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (ΦΕ), έναν από τους ακόλουθους:
ΚΑΔ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
01.41 Εκτροφή βοοειδών γαλακτοπαραγωγής
01.42 Εκτροφή άλλων βοοειδών και βουβαλιών
01.43 Εκτροφή αλόγων και άλλων ιπποειδών
01.44 Εκτροφή καμήλων και καμηλίδων
01.45 Εκτροφή αιγοπροβάτων
01.46 Εκτροφή χοίρων
01.47 Εκτροφή πουλερικών
01.49 Εκτροφή άλλων ζώων
(β) ή έχουν κατά την 31η.03.2022 κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος 2020, όπως προκύπτει από το έντυπο Ε3 της οικείας δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (ΦΕ), τον ΚΑΔ «01.50 Μικτές γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες» και έχουν δηλώσει την ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης (εφεξής δήλωση ΟΣΔΕ) του έτους 2021 (γ) ή είναι αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του ν. 2859/2001 και έχουν δηλώσει την ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου στη δήλωση ΟΣΔΕ του έτους 2021.
Φιλοδώρημα η ενίσχυση με 2% τζίρου 2021 λένε οι κτηνοτρόφοι ΑΜ-Θ
Θέμα : «Οριοθέτηση ενίσχυσης για ζωοτροφές, από την ηθική στήριξη μέχρι το φιλοδώρημα»
«Κύριε υπουργέ,
όλες οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της χώρας μας βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.
Με έγγραφά μας στις 21/1/2021 και στις 15/6/2021εφιστήσαμετην προσοχή στον πρώην υπουργό κ.Λιβανό, για τη μεγάλη και παρατεταμένη αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων.
Η αύξηση αυτή συνεχώς διογκώνεται και σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στην ενέργεια και τα καύσιμα, αλλά και σε όλα τα εφόδια των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, έφεραν την κτηνοτροφία σε οικονομικό αδιέξοδο, που έχει γίνει θηλιά στο λαιμό όλων μας.
Η μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών, από 13% σε 6%, δεν έχει κανένα τελικό οικονομικό όφελος για τους κτηνοτρόφους, αλλά και καμία οικονομική απώλεια για τα κρατικά έσοδα, από τη στιγμή που βρισκόμαστε στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και τα ποσοστά του ΦΠΑ μέχρι τον τελικό καταναλωτή, δεν έχουν μειωθεί.
Αντίθετα με την αύξηση της καθαρής αξίας των προϊόντων που αγοράζει ο τελικός καταναλωτής, τα έσοδα στο δημόσιο ταμείο αυξάνονται, αφού το ίδιο ποσοστό του ΦΠΑ, αντιστοιχεί σε περισσότερα έσοδα.
Οι πολλαπλές εξαγγελίες, της οικονομικής ενίσχυσης με 2% επί του τζίρου του 2021των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που αποφασίσατε, κατέστη επικοινωνιακά κουραστική και είναι οικονομικά ανούσια και άδικη!
Επικοινωνιακά κουραστική, γιατί επαναλαμβάνετε επί μήνες τα ίδια σχεδόν μέτρα, διατυμπανίζοντας τη σημαντική για εσάς, στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Ανούσια, γιατί αντιστοιχεί σε ψίχουλα, αναλογιζόμενοι την οικονομική επιβάρυνση που έχουμε υποστεί
Άδικη, γιατί μοιράζετε τα ψίχουλα αυτά οριζόντια και ανάλογα με την αξία της παραγωγής, η οποία διαφοροποιείται από το είδος του ζώου, τη φυλή του, τον τρόπο εκτροφής, την υγεία του, τις κλιματικές συνθήκες και τη γεωγραφική θέση της εκτροφής, ενώ οι διατροφικές ανάγκες των ζώων, τις περισσότερες φορές, δεν είναι ανάλογες με την αξία του παραγόμενου προϊόντος.
Μπορούμε να σας αναλύσουμε με πολυσέλιδα κείμενα, τα υπέρ και τα κατά, του κάθε τρόπου κατανομής, των στρεβλώσεων και της ανισομέρειας στην κατανομή των ενισχύσεων, αλλά και τους διαφορετικούς και άνισους όρους παραγωγής, διάθεσης και διαπραγμάτευσης της τιμής των προϊόντων, της κάθε είδους εκτροφής.
Η μέχρι σήμερα όμως στάση σας στο θέμα, δείχνει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν άσκοπο.
Άλλωστε μια τέτοια ανάλυση, δε θα άλλαζε τον τρόπο και δε θα πολλαπλασίαζε τα ψίχουλα της κατανομής.
Φαίνεται ότι όχι μόνο δεν έχετε αντιληφθεί το μέγεθος του οικονομικού αδιεξόδου της ελληνικής κτηνοτροφίας, αλλά με την επικοινωνιακή σας πολιτική κατά τις εξαγγελίες του μέτρου, θεωρείτε τους κτηνοτρόφους ηλίθιους και ανίκανους ν’ αντιληφθούν το μέγεθος της κοροϊδίας!
Σας προτείνουμε τα χρήματα αυτά να τα μοιράσετε στους άπορους, γιατί εμείς οι κτηνοτρόφοι δεν έχουμε ανάγκη από ελεημοσύνη και φιλοδώρημα,αλλά από πραγματική οικονομική στήριξη, που θα την επιστρέψουμε πολλαπλάσια στα δημόσια ταμεία, με την αύξηση του παραγόμενου προϊόντος και του κύκλου εργασιών γύρω από αυτό.
Όταν η κτηνοτροφία της πατρίδας μας μειώνεται ραγδαία, με εξαίρεση τη μεγαλόνησο, όπου με μαγικό τρόπο αυξάνεται, οι διαχρονικά και διακομματικά άστοχες πολιτικές που εφαρμόζονται στο ΥΠΑΑΤ, θα πρέπει να σας κάνουν ν’ αναλογιστείτε τις πολιτικές ευθύνες που έχετε, όλοι όσοι περάσατε από την ηγεσία του υπουργείου, αλλά και τα λάθη που συνεχίζετε να κάνετε!
Αν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά κι εσείς ως επικεφαλής του ΥΠΑΑΤ, θέλετε περισσότερα έσοδα από τα κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγουμε, κάντε το αυτονόητο και στηρίξτε πραγματικά τον κλάδο τώρα, που βρίσκεται περισσότερο από ποτέ σε οικονομικό αδιέξοδο.
Στη δύσκολη αυτή περίοδο που περνάει η κτηνοτροφία της πατρίδας μας, θα έπρεπε εσείς προσωπικά, ως πολιτικός προϊστάμενος του ΥΠΑΑΤ, να είστε μπροστάρης στις δίκαιες διεκδικήσεις μας.
Εσείς θα έπρεπε να πείσετε και να επιβάλλετε με την επιμονή σας στην κυβέρνηση και στον υπουργό οικονομικών τον κ. Σταϊκούρα, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, για να ενισχυθεί πραγματικά η κτηνοτροφία και ο πρωτογενής τομέας της πατρίδας μας.
Θα πρέπει έστω και ετεροχρονισμένα κ. υπουργέ και εσείς αλλά και ο υπουργός οικονομικών κ. Σταϊκούρας, ν’αντιληφθείτε ότι το επιχείρημα της χαμηλής συμβολής του πρωτογενή τομέα στο ΑΕΠ της πατρίδας μας, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται μέχρι σήμερα, διαχρονικά και διακομματικά.
Επειδή όμως και αυτό το μικρό ποσοστό, λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για την οικονομία της χώρας, για εκατοντάδες επαγγέλματα αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες, αν από αύριο το πρωΐ σταματήσουμε να παράγουμε κτηνοτροφικά και αγροτικά προϊόντα, θα αντιληφθείτε το πραγματικό ποσοστό συμβολής στο ΑΕΠ της χώρας και θα διαπιστώσετε ότι η συμβολή αυτή, είναι η πιο στέρεα βάση της ελληνικής οικονομίας.
Επειδή όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, σας καλούμε να επανεξετάσετε τα μέτρα που εξαγγείλατε, να πολλαπλασιάσετε το ποσό της ενίσχυσης και να προχωρήσετε σε πραγματική στήριξη της κτηνοτροφίας, στη βάση της πρότασης που σας έχουμε καταθέσει, σε συνεργασία με τον ΣΕΚ και την ΠΕΚ, ενισχύοντας το ζωικό κεφάλαιο με 200 ευρώ/ΖΜ.
Πρέπει κάποια στιγμή η ελληνική πολιτεία, ν’ αρχίσει να επενδύει στον πρωτογενή τομέα και να σκέφτεται σαν επιχειρηματίας!
Αυτό που ζητάτε επιτακτικά τόσα χρόνια από εμάς, πρέπει να μάθετε να το εφαρμόζετε πρώτα εσείς, μέσα από τις πολιτικές σας!
Καλοδεχούμενη αν και κουραστική, η επαναλαμβανόμενη κατανόηση, συμπάθεια αλλά και ηθική στήριξη στην ελληνική κτηνοτροφία του πρωθυπουργού και ολόκληρης της κυβέρνησης, αλλά δυστυχώς οι οικονομικές υποχρεώσεις των κτηνοτρόφων, δεν καλύπτονται με τη συμπάθεια και την κατανόηση!
Τα οικονομικά προβλήματα λύνονται με χρήματα και όχι με ευχολόγια κύριε υπουργέ!
ΥΓ. Με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της επιστολής μας αυτής, θα θέλαμε χρηστικά να εφιστήσουμε την προσοχή στους συναδέλφους κτηνοτρόφους, να υπολογίσουν το ποσό που τους αντιστοιχεί με το 2% επί του τζίρου του 2021, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος το ποσό αυτό, να είναι μικρότερο από τα έξοδα μετακίνησης από το χωριό τους, μέχρι την τράπεζα ή το ΑΤΜ.
Συμβουλή: Συνδυάστε την είσπραξη αυτή με άλλες δουλειές ή με την είσπραξη της συνδεδεμένης. Δεν είναι εποχή για σπατάλες!
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΜ-Θ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.Κ.ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΤΗΛ.6972896984
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ ΤΗΛ.6932759101
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΗΛ.6972409960
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΞΑΝΘΗΣ ΤΗΛ.6972316281
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΙΑΣΜΟΥ ΤΗΛ.6936924070
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΗΛ.6973036466
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ ΤΗΛ.6944830414
ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ ΤΗΛ.6973305775
Πίνακας αποδεκτών:
Υπουργός ΑΑΤ κ. Γ.Γεωργαντάς
Υφυπουργός κ. Σ.Κεδίκογλου
Υφυπουργός κ. Γ.Στύλιος
Γ.Γραμματέας κ. Κ.Μπαγινέτας
Γ.Γραμματέα κ. Χ.Καλογήρου
Πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Δ.Μελάς
Βουλευτές ΑΜ-Θ
Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Χ.Μέτιος
Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες ΑΜ-Θ
Αντιπεριφερειάρχης Αγρ. Οικον. και Κτην ΑΜ-Θ. κ. Β.Δελησταμάτης
Μ.Μ.Ε.»