Τυροκόμος

Πληθαίνουν τα περιστατικά παρατημένων νεκρών ζώων στη Μαγνησία

Ο Χρήστος Κέλλας, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνάντηση με τον Δημήτριο Εσερίδη, Δήμαρχος Αλμυρού, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση της ευλογιάς και άλλων ασθενειών: «Είπαμε εξ αρχής από το καλοκαίρι που είχαμε την πανώλη και στη συνέχεια την ευλογιά, ότι θέλουμε τη συνεργασία των Κτηνιατρικών υπηρεσιών και κυρίως των κτηνοτρόφων, η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό επετεύχθη». Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επισημάνει το περιστατικό νεκρών ζώων στην κοίτη του ποταμού Ξηριά στον Βόλο, που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο διασποράς της ασθένειας. Σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα στην περιοχή της Μαγνησίας, ο Υφυπουργός τόνισε πως εάν διαπιστωθεί ότι τα ζώα στον χείμαρρο ψόφησαν από ευλογιά, τότε βεβαίως υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διασποράς. Οι πληροφορίες από τον δήμο Αλμυρού αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί περίπου 100 νεκρά ζώα σε διάφορα σημεία των ρεμάτων, τα οποία έχει αναλάβει να μαζέψει η Κτηνιατρική Υπηρεσία της ΠΕ Μαγνησίας.

Την ίδια ώρα προχωράει η κατεπείγουσα προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα, από το Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού, προκειμένου να εντοπιστούν οι υπαίτιοι της διασποράς της ευλογίας, με θανάτωση ζώων και εναπόθεσή τους σε ρέματα του Αλμυρού, καθώς η παράνομη αυτή ενέργεια έχει δημιουργήσει μία «υγειονομική βόμβα» επικίνδυνη αφενός για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και αφετέρου θέτει σε κίνδυνο το υπόλοιπο ζωικό κεφάλαιο στην περιοχή.

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κέλλας υπογράμμισε την αυστηρότητα των διαδικασιών και τη συμβολή των αρχών. «Η Εισαγγελία Βόλου έχει ήδη παρέμβει για προκαταρκτική εξέταση, και βεβαίως θα ασκηθούν οι ανάλογες διώξεις για μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλά και για διάδοση της ευλογιάς, αν αποδειχθεί ότι τα ζώα αυτά ήταν φορείς του ιού». Επιπλέον, οι κτηνίατροι τόνισαν πως δεν θα πρέπει αυτά τα νεκρά ζώα να μετακινηθούν αλλού, κι αυτό διότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της διασποράς, η οποία πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί ώστε να μη δημιουργηθούν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Για αυτόν τον λόγο και εξαιτίας των γεωγραφικών δυσκολιών, τα άμεσα μέτρα που πάρθηκαν για τη διαχείριση του περιστατικού περιλαμβάνουν την επιτόπια επιχωμάτωση των νεκρών ζώων και κάλυψη τους με ασβέστη.

Ωστόσο, σε δήλωση του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Δημοτικών Σφαγείων Αλμυρού, Ιωάννης Τσαντούρης, ανέφερε πως την Δευτέρα 16/12 ο δήμος Αλμυρού ενημερώθηκε από κτηνοτρόφο πως κάποιος ή κάποιοι ασυνείδητοι κτηνοτρόφοι είχαν απορρίψει δύο νεκρά πρόβατα έξω από το δάσος του Κουρίου, σε κοντινή απόσταση από τον χείμαρρο Ξηριά. Ο δήμος ενημέρωσε τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες να πάρει δείγματα και στη συνέχεια να προβεί σε υγειονομική ταφή.

Ο υφυπουργός ερωτώμενος αν κάποιοι ασυνείδητοι κτηνοτρόφοι μπορεί να έσφαξαν τα άρρωστα ζώα και να τα προμήθευσαν στην αγορά τόνισε «Αυτό δεν είναι εύκολο, γιατί για να σφαγούν τα ζώα περνάνε πρώτα από κτηνιατρικό έλεγχο, από τη ζώνη επιτήρησης και τη ζώνη προστασίας όπως έχουν οριστεί, περνάνε από κτηνιατρικό έλεγχο, κλινικό έλεγχο και στη συνέχεια πηγαίνουν προς τα σφαγεία. Επομένως, τέτοιος φόβος δεν υπάρχει. Όμως μπορεί να έχουμε κρούσματα και σε άλλα κοπάδια και ο ιός της ευλογιάς, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας που έχει, να μεταφερθεί και σε άλλα κοπάδια».

Ο Δήμαρχος Αλμυρού, Δημήτρης Εσερίδης, μαζί με κτηνοτρόφους της περιοχής, σε συνάντηση με στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Αθήνα, ζήτησε να υπάρξει ειδική μέριμνα για την περιοχή. Ειδκότερα, αιτήθηκαν:

  1. Να γίνει εμβολιασμός κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής
  2. Να μεταβεί στον Αλμυρό κλιμάκιο ειδικών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να κάνει επισταμένους ελέγχους σε όλες τις μονάδες της περιοχής και τέλος
  3. Να καταβληθούν ενισχυμένες αποζημιώσεις σε όλους τους θιγόμενους επαγγελματίες του κλάδου, διότι είναι προ των πυλών του αφανισμού.