Τυροκόμος

Ποιότητα και γεύση δίνει η τέχνη της Βλάχας με ιστορία από το 1978

Τιµώντας τη σύζυγό του, Μαρία, µετέφερε το παρατσούκλι της, Βλάχα, και στην ονοµασία της επιχείρησης που ο ίδιος έφτιαξε. Το µικρόβιο σταδιακά µεταβιβάστηκε στον γιο του, Θόδωρο, και το 2009 δηµιουργήθηκε «Η Βλάχα» η νεότερη, σε νέες εγκαταστάσεις µε έδρα την Εσώβαλτα  Πέλλας. Τα προϊόντα που παράγει το τυροκοµείο είναι Φέτα ΠΟΠ, Κατσικίσιο και Αγελαδινό τυρί, Μπάτζος, Αγελαδινό και Παραδοσιακό Πρόβειο γιαούρτι, Αριάνι, Μυζήθρα και Ανθότυρο.

«∆εν µε ενδιαφέρει να φτιάχνω απλά ένα προϊόν για να γεµίζω τον κατάλογό µου. Θέλω να µένει ευχαριστηµένος ο κόσµος από αυτό που παράγουµε», αναφέρει ο Θεόδωρος Τσελεπής µε τα προϊόντα του τυροκοµείου να διανέµονται σε αρκετά σηµεία της Κεντρικής Μακεδονίας, σε µικρά παντοπωλεία και µε τον ίδιο να δηλώνει ότι προτιµά να διατηρεί τη σχέση που αναπτύσσεται µε τα µικρά σηµεία πώλησης όπου µπορεί να έχει προσωπική επαφή µε τους πελάτες του και να αφουγκράζεται τις ανάγκες τους ενώ προµηθεύει κατά καιρούς αλλά χωρίς σταθερή ροή παραγγελιών την Αθήνα.

Ο Θεόδωρος Τσελεπής έχει δηµιουργήσει ένα αρκετά καλά οργανωµένο δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή δραστηριότητάς του σε Ηµαθία, Πέλλα, Πιερία, Χαλκιδική, το οποίο χαρακτηρίζει συνέπεια στις παραδόσεις των προϊόντων, στις πληρωµές των συνεργαζόµενων παραγωγών παράλληλα µε αυστηρό έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας σε όλα τα στάδια.

 

Οι κτηνοτρόφοι φεύγουν και δεν αναπληρώνονται

Η προµήθεια του γάλακτος από το τυροκοµείο «Η Βλάχα» γίνεται από κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής από τον κάµπο των Γιαννιτσών, την Ηµαθία, την Αριδαία σε ακτίνα που δεν υπερβαίνει τα 70 χιλιόµετρα από τις εγκαταστάσεις του. Περιγράφοντας µάλιστα τη σχέση του µε τους παραγωγούς ο Θεόδωρος Τσελεπής τονίζει ότι προέχει η προσωπική σχέση ενώ σηµειώνει χαρακτηριστικά ότι είναι µεγάλο πλήγµα η αποχώρηση µεγάλου µέρους των κτηνοτρόφων από το επάγγελµα, καθώς δεν αναπληρώνονται µε νέους.