Το πορτογαλικό τυρί Queijo de Ovelha Amanteigado από την Quinta do Pomar που βρίσκεται στη Σοαλχέιρα, μια κοινότητα με λιγότερο από 1.000 κατοίκους είναι ο φετινός πρωταθλητής του World cheese awards που πραγματοποιήθηκε στο Βιζέου της Πορτογαλίας. Μάλιστα, το πορτογαλικό κατάφερε να νικήσει μεγάλους αντιπάλους, όπως τα αμερικάνικης προέλευσης τυριά της Jasper Hill και τα ελβετικά τυριά της Mifroma. Αν και η τυροκομική μονάδα είναι μικρή, απασχολώντας μόλις 10 υπαλλήλους, η νίκη αυτή αποτελεί μεγάλη επιτυχία.
Το Queijo de Ovelha Amanteigado είναι ένα μαλακό τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα. Έχει φλοιό τύπου “washed” που ενισχύει την ανάπτυξη της επιφανειακής μικροχλωρίδας, προσδίδοντας ιδιαίτερες οργανοληπτικές ιδιότητες. Χαρακτηριστικό των μαλακών τυριών με “washed” φλοιό είναι η κρεμώδης υφή που αναδεικνύεται κατά την ωρίμανση τους. Ωστόσο, το χαρακτηριστικό που έκανε το συγκεκριμένο τυρί να ξεχωρίζει είναι η φυτικής προέλευσης πυτιά από γαϊδουράγκαθο, δίνοντας μια ήπια πικρή γεύση βοτάνων.
Η Ισπανικής καταγωγής Sonia Marroyo, τυροκόμος στην Quinta do Pomar δήλωσε: «Αυτή η νίκη είναι πολύ συναισθηματική για εμάς. Η δημιουργία αυτού του τυριού προέκυψε από πολλή ομαδική δουλειά και αφοσίωση.»
Το τυρί αξιολογήθηκε ανάμεσα σε 4.786 τυριά από 47 χώρες και από 240 κριτές από 40 χώρες. Οι κριτές ανέλαβαν την αξιολόγηση περίπου 45 τυριών σε κάθε τραπέζι, χωρίς να γνωρίζουν ποιο τυρί ανήκει σε ποιον παραγωγό. Στη συνέχεια, τα 104 τυριά που πέρασαν ό την επιτροπή, αξιολογήθηκαν εκ νέου από διεθνείς ειδικούς.
Ανάμεσα στα 14 Super Gold τυριά πέρασαν μεταξύ άλλων πέντε ελβετικά τυριά, καθώς και συμμετοχές από τη Βραζιλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νορβηγία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ισπανία.
- Queijo de Ovelha Amanteigado από την Quinta do Pomar, Πορτογαλία – 86 βαθμοί
- Tea Fondada από την Chascharia Val Müstair, Ελβετία – 84 βαθμοί
- Alpenhorn Mifroma από την Elsa Group (Mifroma), Ελβετία – 84 βαθμοί
- La Cava από την Barus García-Baquero, Ισπανία – 84 βαθμοί
- Bayley Hazen Blue από την Cellars at Jasper Hill, ΗΠΑ – 83 βαθμοί
- Pecorino Bislacco al Rum e Tabacco από την F.lli Petrucci, Ιταλία – 82 βαθμοί
- Blugins από την La Casearia Carpenedo, Ιταλία – 82 βαθμοί
- Affineur Walo Creamy Lion Cheese από την Thurgau, Ελβετία – 82 βαθμοί
- Passionata από την Biopark, Βραζιλία – 81 βαθμοί
- Snertingdal ysteri Godbiten από την Snertingdal ysteri drift AS, Νορβηγία – 79 βαθμοί
- Alte Hexe 9 Monate gereift από την Bodensee Käse, Ελβετία – 78 βαθμοί
- Valleclaro από την Quesos y Besos, Ισπανία – 77 βαθμοί
- Baldauf 1862 Meisterstück Alpkäse από την Baldauf Käse, Γερμανία – 75 βαθμοί
- Tatie από την Latteria Moro di Moro Sergio, Ιταλία – 72 βαθμοί
Δεν υπήρξε κάποια διάκριση για τα ελληνικά τυριά στο φετινό World cheese awards, ενώ όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, 252 τυριά από 67 βρετανούς παραγωγούς δεν κατάφεραν να περάσουν τους τελωνειακούς ελέγχους, λόγω Brexit, με αποτέλεσμα να μη συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.
Πηγή: gff.co.uk