Τυροκόμος

Προσωπικό στοίχημα των Ιταλών η μεγέθυνση της αγοράς σκληρών τυριών

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών, προϊόντων ΠΟΠ, στις ξένες αγορές.

Μία απόδειξη της εν λόγω τάσης αποτελεί και η πρόσφατη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της σαρδηνιακής συνεταιριστικής Cao Formaggi και του ομίλου GranTerre, ενός από τους μεγαλύτερους παίκτες στην παραγωγή τυριών Parmigiano και Grana.

Στόχος της κοινοπραξίας, δια στόματος αρμοδίων, είναι να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να «ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την κατανάλωση σκληρών τυριών στις ξένες αγορές». Στο επίσημο ανακοινωθέν με το οποίο οι Granterre και Cao δημοσιοποίησαν τις προθέσεις τους γίνεται λόγος για «μια στρατηγική συμμαχία με στόχο την αύξηση κατανάλωσης  τυριού πεκορίνο και σπουδαίων ΠΟΠ όπως το Pecorino Romano, ιδίως στο εξωτερικό»

Η συμφωνία υπογράφηκε χάρη στη σύμπραξη της Consorzio Granterre Soc. Coop., της Cao Formaggi Soc. Coop. , που αποτελεί τον κύριο εθνικό συνεταιρισμό για τη συλλογή και επεξεργασία πρόβειου γάλακτος με μέλη σχεδόν 800 εκμεταλλεύσεις (κατανεμημένες σε όλη την επικράτεια της Σαρδηνίας), και την Granterre s.p.a., εμπορική εταιρεία του ομίλου Granterre s.p.a., ηγέτη της αγοράς στα τυριά Parmigiano Reggiano και Grana Padano.

«Το ενδιαφέρον για τα ιταλικά τυριά ΠΟΠ και ΠΓΕ στο εξωτερικό -υπογραμμίζει το κοινό σημείωμα- οφείλεται όχι μόνο στη μεγάλη ποικιλία των προϊόντων και στην ποιότητά τους, αλλά και στην ιταλική γαλακτοκομική παράδοση, στη σύνδεσή τους με την περιοχή παραγωγής και στη δυνατότητα προσφοράς ενός μοναδικού προϊόντος με ποιοτική διαφορά, σύμφωνα με πρότυπα απόλυτης υγιεινής και οργανοληπτικής αξιοπιστίας που μπορούν να διασφαλιστούν στις οικονομίες κλίμακας».

Το 2022, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Assolatte, δηλαδή η Ιταλική Ένωση Γαλακτοκομικών, το τονάζ των εξαγωγών ξεπέρασε τους 550 χιλιάδες τόνους, αυξημένο κατά 6% σε ετήσια βάση, με θετική τάση το 2023. Στα σκληρά τυριά, τα κυριότερα προϊόντα που εξήχθησαν ήταν ακριβώς το Parmigiano Reggiano, το Grana Padano και το Pecorino Romano.