Τυροκόμος

Προτιμούν τα ευρωπαϊκά τυριά οι Αμερικανοί παρά την ισχυρή δικιά τους βιομηχανία

Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει σχεδόν 42 κιλά τυρί ετησίως, με βάση τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, που αφορούν το 2022.

Τα νούμερα αυτά δεν περικλείουν τις κατηγορίες εναλλακτικών τυροκομικών, αφορούν αποκλειστικά τα… φυσιολογικά τυροκομικά ζωικής προέλευσης. Παρά τον αυξανόμενο κατάλογο των εναλλακτικών τυριών για χορτοφάγους, η εγχώρια κατά κεφαλήν κατανάλωση τυριού αυξήθηκε κατά 17,1% το 2022, σύμφωνα με το USDA.

Ποια τυριά προτιμά όμως η αμερικανική αγορά;

«Νομίζω ότι η κρεμώδης, πλούσια και βαθιά γεύση που έχουν κάποιες ευρωπαϊκές ποικιλίες κάνουν τη διαφορά», δήλωσε ο σεφ Raymond Hook, τυροκόμος και ιδιοκτήτης του Capella Cheese, στην εκπομπή «Morning Rush» του Scripps News.

Ο Hook πιστεύει ότι το πιο δημοφιλές τυρί στις ΗΠΑ είναι το Τσένταρ, ακολουθούμενο από το μπλε τυρί και το Καμεμπέρ ή το Μπρι – και τα δύο μαλακά τυριά από αγελαδινό γάλα που προέρχονται από τη Γαλλία, αλλά έχουν πολύ διαφορετικό γευστικό προφίλ.

Γενικώς, τα ευρωπαϊκά τυριά έχουν την τιμητική τους στην αμερικανική αγορά, παρά το δικό της μεγάλο μέγεθος. Οι Αμερικανοί παράγουν μεν πολύ τυρί, αλλά πάει πιο πολύ για μαζική κατανάλωση. Όταν ο μέσος πολίτης θέλει όμως να γευτεί και όχι να «φάει», θα στραφεί στην πολυπλοκότητα των ευρωπαίων.

Για παράδειγμα, o σεφ Hooks έφερε στους παρουσιαστές του Scripps News μια ποικιλία τυριών για να δοκιμάσουν, συμπεριλαμβανομένου ενός κατσικίσιου τσένταρ που παρασκευάζεται στο Somerset της Αγγλίας, ενός βιολογικού manchego από μια οικογενειακή φάρμα στην Ισπανία που παρασκευάζεται αποκλειστικά με γάλα από μαύρα πρόβατα Manchega και του σημερινού παγκόσμιου πρωταθλητή τυριού, του Hornbacher από την Ελβετία. Αποτέλεσμα ήταν οι παρουσιαστές να…αγνοήσουν την ύπαρξη των αμερικανικών τυριών και να αδειάσουν την πιατέλα.