Τυροκόμος

Πρωτότυπη γραβιέρα με ελληνικό καφέ μπαίνει σε παραγωγή από φέτος στην Ιθάκη

Την αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν τον Χρύσανθο Καραβία να δημιουργήσει μια πρωτότυπη Γραβιέρα με καφέ διηγείται ο ίδιος στον Τυροκόμο:

«Πέρσι ένας συνεργάτης και καλός φίλος πήγε σε μια έκθεση στην Ισπανία και γυρνώντας μου είπε ότι είδε ένα τυρί με κόκκους καφέ. Με έβαλε κατευθείαν σε σκέψεις αλλά επειδή δεν θέλω να αντιγράφω τους άλλους, πήρα δύο κάψουλες εσπρέσο, τις έβαλα σε μια μικρή Γραβιέρα, την άφησα στο ωριμαντήριο και συγχρόνως πήρα και λίγο ελληνικό καφέ κι έκανα άλλη μια Γραβιέρα με αυτόν. Στον ενάμιση μήνα περίπου τις έκοψα για να δω τι γίνεται. Το μεν εσπρέσο τον έβλεπες αλλά δεν μπορούσες να τον γευτείς, ούτε να τον μυρίσεις, διότι το λίπος από το πρόβειο γάλα τον είχε απορροφήσει.

Μόλις όμως έκοψα τη Γραβιέρα με τον ελληνικό καφέ, είχε άρωμα κι πτυχές σαν τη  ελληνική σημαία. Δεν το περίμενα. Πέτυχε! Πρόλαβα να κάνω εννέα γραβιέρες μεγάλες μέχρι την 1η Μαΐου, που τέλειωσα την τυροκόμηση, οι οποίες δόθηκαν αμέσως. Έτσι φέτος έβαλα αυτήν τη Γραβιέρα στην παραγωγή.  Βέβαια, πρέπει να σημειώσω ότι  από το πρώτο δείγμα του ελληνικού καφέ μέχρι να φτάσω στα εννέα κεφάλια, περάσανε πάρα πολλά δείγματα  και έπρεπε να εκπαιδεύσω τον καφέ να μένει μέσα στη Γραβιέρα!»

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το 7ο τεύχος του Τυροκόμου