Τυροκόμος

Ρεκόρ 32 ετών με παραγωγή 6,4 εκατ. τόνους τυριού στις ΗΠΑ το 2023

Το 2023, οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώρισαν ένα αξιοσημείωτο ορόσημο στην παραγωγή τυριού, καθώς ξεπέρασαν το πρωτοφανές νούμερο των 14,1 δισεκατομμυρίων λιβρών (= 6,4 δις. κιλά) σημειώνοντας αύξηση 0,3% που αντιστοιχεί σε 43,5 εκατομμύρια λίβρες (-=19,7 εκατ. κιλά) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Τα στοιχεία αυτά, που προέρχονται από την Εθνική Υπηρεσία Γεωργικών Στατιστικών του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, σηματοδοτούν το υψηλότερο επίπεδο παραγωγής τυριού στη χώρα τα τελευταία 32 χρόνια, όπως επιβεβαιώνει το κλαδικό Cheese Reporter.

Η θετική τάση στην παραγωγή τυριού διατηρήθηκε για επτά συνεχόμενους μήνες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Ωστόσο, εν μέσω αυτής της εγχώριας επιτυχίας, οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν προκλήσεις στο διεθνές μέτωπο. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εξωτερικής Γεωργίας του USDA, η χώρα παρουσίασε μείωση 3% στις εξαγωγές τυριού και γενικότερη μείωση 16% στις συνολικές εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων κατά την ίδια περίοδο.

Αυξημένες οι εισαγωγές

Είναι ενδιαφέρον ότι, παρά την πτώση των εξαγωγών, οι ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση 2% στις εισαγωγές τυριού, φτάνοντας σε συνολική αξία που ξεπέρασε τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Βασικοί συντελεστές αυτής της αύξησης ήταν η Ιρλανδία και η Νέα Ζηλανδία, που αναδείχθηκαν σε κύριους εξαγωγείς. Επιπλέον, το Μεξικό παρουσίασε αξιοσημείωτη αύξηση 10% στις εξαγωγές τυριού, συνολικής αξίας 291,1 εκατ. δολαρίων, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε αξιοσημείωτη αύξηση 44%, φτάνοντας τα 172,2 εκατ. δολάρια. Ο Καναδάς παρουσίασε επίσης σημαντική αύξηση της τάξης του 25%, με τις εξαγωγές να ανέρχονται σε 383 εκατ. δολάρια.

Η δυναμική του παγκόσμιου εμπορίου τυριών υπογραμμίζει την πολύπλοκη αλληλεπίδραση των τάσεων παραγωγής και κατανάλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και στους βασικούς εμπορικούς εταίρους τους.