Τυροκόμος

Σε πλήρη αναλγησία οι κρατικοί μηχανισμοί, με τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων να είναι καθυστερημένες

Στην τηλεδιάσκεψη των οργανωμένων συλλογικοτήτων κτηνοτρόφων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024, συνδέθηκε μεταξύ άλλων ο Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ κ. Γιώργος Στρατάκος καθώς και εκπρόσωπος του Πρωθυπουργικού γραφείου. Οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν σε σοβαρά ζητήματα που αφορούν την υγεία των ζώων και τις προκλήσεις του κλάδου. Ουσιαστικά, οι κτηνοτρόφοι υπογράμμισαν την ανάγκη να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την υγεία των ζώων, σύμφωνα με τον «νόμο για την υγεία των ζώων» και τον Κανονισμό ΕΕ 2016/429, καθώς η απουσία της συμμετοχής τους επιτείνει τα υπάρχοντα προβλήματα στον τομέα.

Αρχικά, επισημάνθηκε η αναποτελεσματικότητα των δημόσιων διαδικασιών στη διαχείριση επιζωοτιών, όπως η ευλογιά και η πανώλη. Ειδικά αυτή τη περίοδο των πρώιμων τοκετών αιγοπροβάτων, το «κλείσιμο» των ζώων είναι καταστρεπτικό για τους παραγωγούς. Με τα ζώα να παραμένουν σε καραντίνα για μήνες, έχοντας εξαντλήσει ότι προμήθειες είχαν συλλέξει οι παραγωγοί για τον χειμώνα, χωρίς να έχει γίνει ακριβής καταγραφή των προς επιτήρηση ζώων και χωρίς σαφή ενημέρωση για τα αίτια εξάπλωσης της ευλογιάς και της πανώλης, οι κτηνοτρόφοι εκφράζουν έντονα την απόγνωσή τους.

Επιπλέον, οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές ζωικού κεφαλαίου είναι καθυστερημένες ή ανύπαρκτες, δημιουργώντας σοβαρές οικονομικές δυσκολίες για τους κτηνοτρόφους. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε η περίπτωση ενός κτηνοτρόφου στον βόρειο Έβρο, ο οποίος έχασε το κοπάδι του για δεύτερη φορά λόγω ευλογιάς, ενώ παρόμοια περίπτωση υπήρξε και στη Θεσσαλονίκη, όπου κτηνοτρόφος δεν έχει λάβει καμία αποζημίωση για την απώλεια 500 χοιρινών λόγω πανώλης των χοίρων.

Όμως η ζημιά δεν σταματάει εδώ, στη τηλεδιάσκεψη αναδείχθηκε επίσης το πρόβλημα της έλλειψης αδειών λειτουργίας του 80% των στάβλων σε όλη τη χώρα. Η μη καθολική εφαρμογή του νόμου Ν4056/2012 περιορίζει δραστικά τις δυνατότητες χρηματοδότησης για εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών μονάδων, εμποδίζει την παράδοση κτηνοτροφικών προϊόντων και την ανάπτυξη οικοτεχνίας ή μεταποίησης εντός των μονάδων. Επιπλέον, καθιστά αδύνατη την αλλαγή ιδιοκτήτη, παράγοντας που δρα ανασταλτικά στην επιχειρηματικότητα του κτηνοτροφικού τομέα και στη βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων.

Επίσης, στη συνέλευση έγινε αναφορά στην έλλειψη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους κτηνοτρόφους από το ΥπΑΑΤ-ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, όπως ταχύρρυθμα σεμινάρια για τη διαχείριση ζωονόσων ή η παραγωγή εκπαιδευτικών υλικών που να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ασθενειών. Η έλλειψη τέτοιων πόρων εντείνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι συχνά δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα ή γνώσεις για να προστατεύσουν τα κοπάδια τους αποτελεσματικά.

Η σχεδόν αδιάφορη στάση της πολιτείας απασχολεί τους κτηνοτόφους, οι οποίοι ζητούν την άμεση οικονομική υποστήριξη του κράτους, με έκτακτες ενισχύσεις όποτε αποφασίζεται η υποχρεωτική εκρίζωσης ενός κοπαδιού, αντί για μελλοντικές αποζημιώσεις. Αντ’ αυτού, υπήρξαν περιπτώσεις που τα θανατωθέντα ζώα έμειναν εκτεθειμένα διότι ειπώθηκε ότι δεν υπήρχαν κεφάλαια για την ταφή ή καύση τους. Παρά τα προβλήματα, υπήρξε η θετική εξέλιξη με την εμφάνιση 5 συνεργείων ελέγχου από κτηνιάτρους στην περιοχή της Θεσσαλίας, δημιουργώντας την ελπίδα ότι ίσως υπάρχουν κάποιες λειτουργικές υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό, προτάθηκε σε όλες τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών στον αγροτικό τομέα, να πάνε στις έδρες των Περιφερειών στις 29 Νοεμβρίου του 2024, στις 12.00-14.00 και να ζητήσουν να συμμετέχουν θεσμικά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για θέματα που αφορούν την υγεία των παραγωγικών ζώων.