Τυροκόμος

Συναγερμός στη Κρήτη, φέρεται να εντοπίστηκαν δύο κρούσματα πανώλης αιγοπροβάτων

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Creta24.gr, τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε μονάδα του νομού Ηρακλείου ενεργοποιώντας με διαδικασίες κατεπείγοντος το πρωτόκολλο διαχείρισης.

Νωρίτερα ο Τυροκόμος έγραφε:

Σε 22 ανέρχονται μέχρι στιγμής τα κρούσματα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην ελληνική επικράτεια. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία (30 Ιουλίου), τα 20 από αυτά εντοπίζονται στη Θεσσαλία, ένα στην Κορινθία και ένα στην Αττική. Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 14.000 σφαγές.

Οπως τόνισε ο γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της επιστημονικής διερεύνησης. Αναμένουμε τα αποτελέσματα που θα φέρουν οι κτηνίατροι που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα».

Συμπλήρωσε πως ιχνηλατούνται όλες οι πορείες των ζώων, σημειώνοντας ότι «όταν ήρθαμε να πάρουμε δείγμα στην Αττική, όπως κάναμε και στην Κόρινθο, αυτό δεν έγινε τυχαία. Εγινε ακολουθώντας συγκεκριμένες ροές των ζώων και βλέποντας από τις αρχικές μολυσμένες μονάδες ποια ζώα έχουν μπει και ποια ζώα έχουν βγει».

Παράλληλα, επισήμανε πως «κάθε φορά που έχουμε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε μια μονάδα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο, ακολουθεί η θανάτωση του συνόλου των ζώων ή υγειονομική ταφή και στη συνέχεια απολύμανση της μονάδας και η καραντίνα της».

Υπενθυμίζεται πως με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, απαγορεύτηκε τη Δευτέρα η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε όλη τη χώρα. Η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους, με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

Μέχρι 30 Ιουλίου έχουν θανατωθεί 14.000 ζώα

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη πρωί Τετάρτης σρο ΣΚΑΙ 100,3, Ο υπουργός αναφέρθηκε στην πολύ καλή δουλειά που γίνεται μέχρι σήμερα και η οποία οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως χώρα πρότυπο για τις υπόλοιπες χώρες στη διαδικασία αντιμετώπισης της νόσου. Μάλιστα, όπως σημείωσε «αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι στην Ελλάδα, η οποία από την πρώτη στιγμή, με αυστηρότητα ακολούθησε τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την αντιμετώπιση της νόσου, έχουν μέχρι στιγμής θανατωθεί περί τα 14.000 ζώα, ενώ στη Ρουμανία, η οποία δήλωσε κρούσματα 10 ημέρες μετά τη χώρα μας, οι θανατώσεις ζώων ξεπερνούν τις 200.000».