Τυροκόμος

Σταθερά ανοδική η πορεία των ελληνικών γαλακτοκομικών στην αγορά της Κίνας

Όπως αναφέρει στην έκθεση του το Γενικό Προξενείο, η αγορά της Σαγκάη και της ευρύτερης περιοχής παρουσιάζει ευκαιρίες διείσδυσης και τοποθέτησης για την ελληνική φέτα, ελέω της μεγάλης καταναλωτικής βάσης της πόλης που αποτελείται από 25 εκατομμύρια κατοίκους, του σχετικά υψηλού διαθέσιμου εισοδήματος, της αυξανόμενης τουριστικής κίνησης και των ταχύτατα αναπτυσσόμενων δεσμών της μεγάλης κινεζικής πόλης με τον δυτικό πολιτισμό, όπως φαίνεται και από τον μεγάλο αριθμό Κινέζων πολιτών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό και διευρύνουν τους ορίζοντες τους, δοκιμάζοντας νέες κουζίνες, όπως η μεσογειακή.

Από το 2017 έως το 2022, με μοναδική εξαίρεση την μικρή πτώση που σημειώθηκε το 2020, η εξαγωγή φέτας προς την Κίνα παρουσίασε σταθερή άνοδο σε όγκο, με την κορύφωση της το 2022, όταν και άγγιξε τα 70 εκατομμύρια κιλά, με το ποσό όμως να μειώνεται στα 51 εκατομμύρια κιλά το 2023, και την αξία της να πέφτει από τα 46 εκατομμύρια ευρώ το 2022, στα 38 εκατομμύρια ευρώ το 2023.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινούνται και οι εξαγωγές ελληνικού γιαουρτιού προς την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, με έρευνα συμβουλευτικής εταιρείας Beziers Consulting, να αναφέρει πως παρότι η συνολική αξία της παγκόσμιας αγοράς ελληνικού τυριού αγγίζει τα 5,051 δισεκατομμύρια ευρώ, έχει ακόμα σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στην αγορά της ασιατικής χώρας, όπου ο όγκος παραγωγής μεταφράζεται σε μόλις 12,608 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, η πρόβλεψη της εταιρείας είναι πως η παγκόσμια αγορά του ελληνικού γιαουρτιού θα κινηθεί με ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης 6,79% και θα φτάσει σε μέγεθος αγοράς τα 7,412 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε όσες ελληνικές επιχειρήσεις επιθυμούν να εισέλθουν στην αγορά της Κίνας συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα ασφάλειας, υψηλής ποιότητας και συστατικών παραγωγής, αφού οι Κινέζοι καταναλωτές είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε θέματα υγιεινής και προστασίας του περιβάλλοντος, έπειτα από το σκάνδαλο που είχε προκύψει με την ανεύρεση στοιχείων μελανίνης και άλλων επικίνδυνων βακτηρίων στα εγχώρια προϊόντα της ασιατικής χώρας το 2008, γεγονός που αποτέλεσε σταθμό για την θέση της ως κορυφαίας εισαγωγέα γαλακτοκομικών προϊόντων.