Τυροκόμος

Σταθερή σε ετήσια βάση η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ, στους 161 εκατ. τόνους το 2021

Η συντριπτική πλειονότητα του νωπού γάλακτος (150,7 εκατομμύρια τόνοι) παραδόθηκε στα γαλακτοκομεία, ενώ το υπόλοιπο χρησιμοποιήθηκε απευθείας στις φάρμες.

Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από στοιχεία για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που δημοσίευσε στις 14 Νοεμβρίου η Eurostat.

Μεταξύ άλλων προϊόντων, τα γαλακτοκομεία παρήγαγαν 2,3 εκατομμύρια τόνους βουτύρου και τα λεγόμενα «κίτρινα προϊόντα» από 44,4 εκατομμύρια τόνους πλήρους γάλακτος, 10,4 εκατομμύρια τόνοι τυριού από 61,4 εκατομμύρια τόνους πλήρους γάλακτος και 16,4 εκατομμύρια τόνους αποκορυφωμένου γάλακτος. και 23,2 εκατομμύρια τόνους γάλακτος κατανάλωσης από 13,0 εκατομμύρια τόνους πλήρους γάλακτος και 10,0 εκατομμύρια τόνους αποκορυφωμένου γάλακτος.

Η Γερμανία παρήγαγε περισσότερο από το γάλα κατανάλωσης της ΕΕ (19% του συνόλου της ΕΕ), βούτυρο (20%), οξινισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτια (29%) και τυρί (23%) από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος.

Η Γερμανία, μαζί με την Ισπανία (15% του συνόλου της ΕΕ), τη Γαλλία (13%), την Ιταλία (11 %) και την Πολωνία (8%) αντιπροσώπευαν περίπου τα δύο τρίτα του γάλακτος κατανάλωσης που παράγεται στην ΕΕ το 2021. Κάποια άλλα μέλη Τα κράτη ήταν βασικοί παραγωγοί άλλων νωπών και βιομηχανοποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων: οι Κάτω Χώρες ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός οξινισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ (15% του συνόλου) και τέταρτος μεγαλύτερος σε τυρί (9%), ενώ η Ιρλανδία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός βουτύρου (14% του συνόλου της ΕΕ) και το πέμπτο μεγαλύτερο από τα οξινισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (7%).