Τυροκόμος

Στα αζήτητα η ανασύσταση στάβλων, δώρον άδωρον η παράταση έως 30 Σεπτέμβρη

του Γιώργου Κοντονή

Πρόκειται για µία παράταση δώρον άδωρον όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι, καθώς ο τρόπος που έχει διαµορφωθεί το θεσµικό πλαίσιο του Μέτρου καθιστά την είσοδό σε αυτό απαγορευτική για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερόµενων.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 976 της Agrenda

 

Συγκεκριµένα, από το Μέτρο ζητείται από τους κτηνοτρόφους να προεξοφλήσουν τις δαπάνες πριν φτάσει στα χέρια τους η επιδότηση. ∆ηλαδή πρώτα θα πρέπει να ξοδέψουν χρήµατα (είτε δικά τους είτε µέσω δανεισµού), να υλοποιήσουν µέρος της επένδυσης, να κάνουν αίτηση πληρωµής και τέλος να λάβουν πίσω τα λεφτά τους. Προφανώς, ρευστότητα στην πλειοψηφία των πληττόµενων και µάλιστα τέτοιου µεγέθους µοιάζει ανέφικτη, ενώ ούτε ο δανεισµός είναι εύκολη υπόθεση παρά τις συννενοήσεις που έχουν γίνει µε Τράπεζες. Όλα τα παραπάνω θα λύνονταν µε τη µέθοδο «εκχώρησης ενίσχυσης προς τους προµηθευτές», κάτι που οι αρµόδιες αρχές αρνούνται ή δεν µπορούν (κυρίως λόγω των περιορισµένων δυνατοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ) να ενσωµατώσουν στο ΠΑΑ.

Επιπλέον, ζητείται φορολογική και ασφαλιστική ενηµερότητα. Εδώ µιλάµε για περιπτώσεις ανθρώπων που έχει καταστραφεί µερικά ή ολοκληρωτικά η επιχείρησή τους, οπότε η απαίτηση αυτή, µοιάζει παράλογη και µάλλον ξέµεινε από τα Σχέδια Βελτίωσης.

Αν δεν αλλάξει λοιπόν το θεσµικό πλαίσιο και να µπορέσει να µπει εγγύηση η επιδότηση για δανεισµό µε επιτόκιο προφανώς άκρως χαµηλό, τότε το Μέτρο θα παραµείνει ανεφάρµοστο. Σηµειώνεται πως το ποσοστό στήριξης για τις δαπάνες είναι στο 100% της υλοποιηµένης επένδυσης.