Τυροκόμος

Στα βήματα της καθετοποίησης ο συνεταιρισμός Σκαλοχωρίου

Ένα από τα πλέον πρόσφατα βήµατα προς την κατεύθυνση αυτή, έγινε µε την εγκατάσταση, στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισµού ενός νέου, σύγχρονου και µεγαλύτερου παραληπτηρίου γάλακτος, µε δυνατότητα αποθήκευσης 15 τόνων πρώτης ύλης. «Η επένδυση ανήλθε στα 180.000 ευρώ, αφορά νέες παγολεκάνες και αυτόµατο σύστηµα πλύσης των δοχείων των παραγωγών και έγινε για να διατηρούµε την υψηλή ποιότητα του γάλακτος, που παράγουν τα µέλη της οµάδας µας, ώστε µέχρι να φύγει από τις εγκαταστάσεις του συνεταιρισµού να παραµένει είναι σε ιδανικές συνθήκες συντήρησης», τόνισε στην Agrenda ο Στρατής Κυραντζής, διαχειριστής της οργάνωσης που αριθµεί 245 ενεργά µέλη, εκ των οποίων 65 είναι οι κτηνοτρόφοι, µε συνολικό ζωικό κεφάλαιο περί τα 16.000 πρόβατα φυλής Λέσβου.

Μάλιστα φέτος η οµάδα παραγωγών του συνεταιρισµού συνήψε για πρώτη φορά συνεργασία µε την οικογένεια Τσαγκάρη από τον Αλµυρό Βόλου, προκειµένου να παραδίδει το γάλα της, µε ετήσιο συµβόλαιο που προβλέπει τιµή 1,60 ευρώ το κιλό για το πρόβειο συµβατικό γάλα και 1,70 ευρώ το κιλό για το βιολογικό.

«Το συµβόλαιο έχει ισχύ µέχρι τέλος Αυγούστου 2023 και τώρα που φρενάρισε λίγο η άνοδος των ζωοτροφών κάτι µένει», επεσήµανε ο συνοµιλητής µας, προσθέτοντας πως «έχουµε σχέδια για καθετοποίηση της δραστηριότητας της οµάδας και γι’ αυτό φτιάξαµε το σύγχρονο παραληπτήριο, ώστε να διασφαλίσουµε πως θα έχουµε ποιοτική πρώτη ύλη και µετά θα προχωρήσουµε. Εκτιµώ ότι έως το 2025 θα ξεκινήσουµε κάτι σε επίπεδο τυροκόµησης».

Ο συνεταιρισµός υλοποιεί και επενδυτικό πρόγραµµα 450.000 ευρώ, µε σκοπό τη δηµιουργία µιας υποδοµής που θα του επιτρέψει να παράγει µείγµατα ζωοτροφής για τις ανάγκες των εκτροφών των παραγωγών του. «Προβλέπεται η αγορά ειδικού εξοπλισµού (µύλοι, χαρµανιέρες και άλλα µηχανήµατα), η δηµιουργία νέων σιλό αποθήκευσης, δυναµικότητας 500 τόνων, που θα προστεθούν στα υφιστάµενα σιλό των 400 τόνων», µας εξήγησε ο κ. Κυραντζής, σηµειώνοντας πως η επένδυση αναµένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023.

Με τη συγκεκριµένη δραστηριότητα ο Συνεταιρισµός προσβλέπει να παράγει εξατοµικευµένα µείγµατα ζωοτροφών, ανάλογα µε τις ανάγκες κάθε εκµετάλλευσης, για να βελτιωθεί η παραγωγικότητα των ζώων και να µειωθεί  το κόστος για την αγορά ζωοτροφών. «Για την ώρα τις αγοράζουµε κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα κι αυτό αυξάνει πολύ το κοστολόγιο. Το πρόβληµα είναι ότι επειδή τα κόµιστρα έχουν ανεβεί πολύ, η επιδότηση µεταφοράς καλύπτει µόλις περί το 50%-55% της συνολικής δαπάνης των παραγωγών, οπότε αν ιδιοπαράγουµε τις ζωοτροφές µας, πιστεύουµε ότι θα το µειώσουµε σηµαντικά», αναφέρει ο συνοµιλητής µας.

Πρόγραµµα γενετικής βελτίωσης για το πρόβατο της Μυτιλήνης

Ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Σκαλοχωρίου, δίνει ιδιαίτερο βάρος και στο ζωικό κεφάλαιο των µελών της και στο πλαίσιο αυτό εφαρµόζει πρόγραµµα γενετικής βελτίωσης των ζώων εδώ και 18 χρόνια. «Όλα τα πρόβατα στο χωριό είναι της τοπικής φυλής Λέσβου. Μέσα από τη γενετική βελτίωση καταφέραµε να ανεβάσουµε το στήσιµο, σήµερα, στα 250-280 κιλά ανά ζώο, ανά γαλακτική περίοδο, ξεκινώντας από τα περίπου 210 κιλά ανά ζώο», τονίζει ο κ. Κυραντζής και εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι «µπορούµε να περάσουµε τα 300 κιλά ανά ζώο», καθώς «το πρόβατο της Μυτιλήνης είναι πολύ ανθεκτικό και µπορεί να ζήσει σε πολλές και δύσκολες περιοχές. Για αυτό και το ζητάνε όλοι».

Ο συνεταιρισµός ασχολείται και µε το εµπόριο ζωοτροφών, ενώ πραγµατοποιεί σε ετήσια βάση έναν κύκλο εργασιών περί τα 4,5 εκατ. ευρώ, είναι κερδοφόρος και απασχολεί και 9 µόνιµους υπαλλήλους. ∆ιαθέτει επίσης και ένα ελαιοτριβείο για να εξυπηρετεί κυρίως τον κόσµο στο χωριό που βγάζει λάδι για προσωπικές ανάγκες.