Τυροκόμος

Στα καλύτερα τυριά του Τυροκόμου το Λαδοτύρι ΠΟΠ Αργένου

Σήµερα τη λειτουργία του και την παραγωγή αυθεντικών τυριών της Μυτιλήνης συνεχίζει η τρίτη γενιά,  τα αδέλφια Κωνσταντίνος και Νίκος Κουτσουκτώνης. Η πρώτη ύλη προέρχεται από τις περιοχές Άργενος, Λεπέτυµνος και Συκαµνιά από κοπάδια που βόσκουν σε ένα φυσικό, πλούσιο περιβάλλον, µέσα στην καρδιά του βουνού, σε ένα κλίµα που έχει τόσο την αιγαιοπελαγίτικη αύρα όσο και τον βουνίσιο αέρα, γεγονός που δίνει χαρακτήρα στα προϊόντα του τυροκοµείου, τη φηµισµένη του Γραβιέρα Μυτιλήνης, η οποία παράγεται µε τον παραδοσιακό τρόπο, τη Φέτα ΠΟΠ, Ανθότυρο και Βούτυρο. Όπως προαναφέρθηκε, το Τυροκοµείο Αργένου ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από περίπου 70 χρόνια, τη δεκαετία του ’50, από τον Νίκο Κουτσουκτώνη, στα µέσα του 1980 πέρασε στα χέρια του γιου του Μπάµπη, ο οποίος το 2000 έφτιαξε το νέο τυροκοµείο, ενώ το 2003 ο γιος του, Νίκος, σπούδασε στη Γαλακτοκοµική Σχολή Ιωαννίνων, εφαρµόζοντας µαζί µε τον πατέρα του όσα είχε διδαχθεί ενώ σήµερα τρέχει το τυροκοµείο µαζί µε τον αδελφό του Κωνσταντίνο, παράγοντας 40 τόνους τυρί το χρόνο.