Θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα ελληνικά τυριά και προέρχεται από την παράδοση των κτηνοτρόφων της Βόρειας Πίνδου. ∆ηµιουργός το Τυροκοµείο Πάικο, το οποίο παράγει µια πλούσια γκάµα τυριών µε πρώτη ύλη γάλα αποκλειστικά από κτηνοτρόφους που διατηρούν µονάδες στους πρόποδες του Πάικου. Η εταιρεία µε έδρα τις σύγχρονες εγκαταστάσεις της στα Γιαννιτσά Πέλλας λειτουργεί από το 2006 και παράγει επίσης Φέτα ΠΟΠ, Αιγοπρόβειο Λευκό Άλµης, Γίδινο Λευκό Άλµης, Μυζήθρα και Ανθότυρο.