Τυροκόμος

Στα 22,5 δισ. δολάρια η αξία της αγοράς τυριών που λιώνουν μέχρι το 2031

Ο ρυθμός ετήσιας ανάπτυξης από το 2022 μέχρι το 2031 προβλέπεται να είναι της τάξεως του 2,6%, με την αγορά των αλειφόμενων τυριών να ανεβάζει την αξία του από τα 17,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, στα 22,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2031, αναφέρει έρευνα αγοράς της Allied Market Research.

Τα τυριά που λιώνουν αξιοποιούνται, κυρίως, ως συστατικό αρκετών επεξεργασμένων φαγητών, όπως nachos, burgers και hot dog ή ως συνοδευτικά σάλτσας. Πυλώνα της ανάπτυξης αναμένεται να αποτελέσει η αλλαγή στις προτιμήσεις των καταναλωτών, η αύξηση της ζήτησης για τις υπηρεσίες φαγητού και η κατανάλωση έτοιμων φαγητών.

Οδηγός της ζήτησης τα αλείμματα τυριών, η αξία των οποίων αναμένεται να φτάσει τα 8,59 δισ. δολάρια με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,2%, αφού το 2021 τα έσοδα από τις πωλήσεις τους ήταν μόλις 6,83 δισ.δολάρια.

Δημοφιλέστερα τυριά φαίνεται να είναι η mozzarella, το cheddar και η παρμεζάνα. Από αυτά η mozzarella θα ακολουθήσει μια μετριοπαθή ανάπτυξη, αναφέρει η Allied Market Research, αφού αποτελεί κοινό συστατικό ως γαρνιτούρα σε πίτσες και χρησιμοποιείται για την παρασκευή έτοιμων φαγητών, ενώ τα περισσότερα έσοδα συνεισφέρει στην αγορά το cheddar με την αξία του να αναμένεται να ανέβει από τα 6,13 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, στα 8,13 δισ. δολάρια το 2031 (2,7% CAGR).

Τον μεγαλύτερο δείκτη ετήσιας ανάπτυξης με βάση την προμήθεια των προϊόντων θα ακολουθήσει η online αγορά, με όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται στον διαδικτυακό χώρο και τους καταναλωτές να φαίνεται να προτιμούν τις αγορές από την άνεση των σπιτιών τους, παρά την αγορά από κάποιο supermarket. Εντούτοις, το 2021 τα έσοδα των πωλήσεων από φυσικά καταστήματα ήταν ψηλότερα και άγγιζαν τα 12,7 δισ. δολάρια.  Αναφορικά με τις περιοχές που εξέτασε η έρευνα πιο δραστήρια το 2021 ήταν η αγορά της Ευρώπης, με έσοδα 8,73 δισ. δολάρια, τα οποία αναμένεται να φτάσουν τα 11,17 δισ. δολάρια το 2031, σημειώνοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,4%.

Για να ανταποκριθούν στην επιθυμία των καταναλωτών για υγιεινότερες και διαφορετικές επιλογές, οι παραγωγοί συνεχίζουν να εξετάζουν καινοτόμα προϊόντα και γεύσεις, αξιοποιώντας την μίξη λιωμένων τυριών -για παράδειγμα ροκφόρ- με καυτερές πιπεριές japalenos η τρούφα.

Για την έρευνα αναλύθηκαν αρκετές από τις σημαντικότερες εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή προϊόντων από λιωμένο τυρί. Ονομαστικά εξετάστηκαν οι εξής: Amul, Brunkow Cheese, Cabot Creamery, Dairygold, Dlecta Foods Private Limited, Fritos, Gehl Foods, LLC, Heluva Good, Kaukauna Cheese, La Preferida, Ricos Products, Rojo’s, Veeba Food, Velveeta, και Wingreens Farms Private Limited.

Με πληροφορίες από Allied Market Research