Τυροκόμος

Στα 35 πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης, θετική στον ιό και η Ροδόπη

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες κτηνοτρόφοι, καθώς για δεύτερη εβδομάδα παρατείνεται η καραντίνα στη μεταφορά και στη σφαγή αιγοπροβάτων σε όλη τη χώρα εξαιτίας της πανώλης.

Η νόσος πλέον χτύπησε κι άλλες περιοχές με νέα κρούσματα καθώς χθες, Πέμπτη 1 Αυγούστου δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στην Ηλεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για κρούσματα που βρέθηκαν σε κτηνοτροφικές μονάδες που εδρεύουν σε Νεμούτα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και Βαρθολομιό του Δήμου Πηνειού, με τα ζώα να προέρχονται από την Λάρισα. Επίσης, κρούσματα εντοπίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες και σε μονάδα του νομού Ηρακλείου.

Στη Ροδόπη, μία μονάδα εκτροφής προβάτων βρέθηκε θετική στον ιό της πανώλης, ενώ αναμένονται αποτελέσματα για άλλη μία μονάδα στην ίδια περιοχή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί κρούσματα και στην περιοχή των Καλαβρύτων.

Μέχρι σήμερα έχουν διαπιστωθεί κρούσματα σε 35 εκτροφές σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα ζώα που έχουν θανατωθεί έως τώρα ανέρχονται σε 13 χιλιάδες, αλλά όπως είναι λογικό ο συγκεκριμένος αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.