Στην οικογένεια άλλον τυροκόµο δεν είχαµε» λέει ο Άγγελος Παπαδόπουλος, 34 ετών σήµερα, που στο Βατερό Κοζάνης λειτουργεί εδώ και µια δεκαετία µια τυροκοµική µονάδα µε σταθερούς πελάτες τη µικρή λιανική από την ευρύτερη περιοχή, καθώς και ταβέρνες. Ένα πράγµα ξέρει να φτιάχνει πολύ καλά. Αιγοπρόβειο λευκό τυρί, το οποίο -αν και θα µπορούσε- δεν έχει πιστοποιήσει ακόµα ως Φέτα.
Φυσικά δεν είναι αυτή η µόνη του ενασχόληση. Περίπου 1.800 στρέµµατα µε δηµητριακά και τριφύλλια απαιτούν σε καθηµερινή βάση την προσοχή του. Είναι η βασική πηγή εφοδιασµού των ζωοτροφών που καταναλώνουν τα 600 πρόβατα τα οποία συντηρεί σταβλισµένα, κοντά στην τυροκοµική του µονάδα. Αγρότης, κτηνοτρόφος και τυροκόµος λοιπόν ο Άγγελος Παπαδόπουλος, ο οποίος αν και είχε στο dna του όλα τα εφόδια και τις προσλαµβάνουσες για τις δύο πρώτες ιδιότητές του, χρειάστηκε να προσπαθήσει και να µελετήσει πολύ για την τρίτη, η οποία έρχεται να εξασφαλίσει το κάτι παραπάνω, την προστιθέµενη αξία από την σκληρή εργασία στην οποία είναι µαθηµένος. «Το 2008 πήγα στη Γαλακτοκοµική Σχολή Ιωαννίνων. Είχαµε τότε τον φόβο, µην πέσει χαµηλά η τιµή για το γάλα και χάσουµε στο τέλος ακόµα και το κοπάδι» θα πει. «Όλα αυτά που κάνω τώρα, τα έµαθα εκεί και επιστρέφοντας βάλαµε µπρος για το τυροκοµείο» συνεχίζει ο ίδιος, βλέποντας εκ των υστέρων ότι η άµυνα που αναζήτησε στις διακυµάνσεις της αγοράς δούλεψε και µάλιστα διπλά στο παρελθόν. «Όποτε η τιµή πέφτει, φτιάχνω παραπάνω τυρί» σηµειώνει.