Τυροκόμος

Στους 1,04 δισ. τόνους με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,5% η παραγωγή γάλακτος έως το 2032

Στις ΗΠΑ, που παραμένει με διαφορά «πρωταθλήτρια» στην κατά κεφαλή κατανάλωση τυριών, η τάση για υγιεινότερη διατροφή έχει αυξήσει την απήχηση τυροκομικών προϊόντων παρασκευασμένων με αγνά, φυσικά υλικά και με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Πιο συγκεκριμένα, περίπου το 30% των καταναλωτών ως βασικό κριτήριο για την επιλογή τυριών θέτουν το αν έχουν παρασκευαστεί με φυσικά αγνά υλικά, ενώ το 22% ψωνίζει με γνώμονα την περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη. Περαιτέρω, το 13% επιλέγουν τυριά που είναι πλούσια σε προβιοτικά, βιταμίνη D και omega 3, τα οποία θεωρούν πολυτελέστερες και υγιεινότερες επιλογές.

Βιωσιμότητα και αυξημένες αποδόσεις «απογειώνουν» το γάλα

Όσον αφορά τις προβλέψεις για 1,039 δισ. τόνους παραγόμενου γάλακτος έως το 2032, σημαντικότερο παράγοντα αναμένεται να αποτελέσουν οι αυξημένες αποδόσεις, οι οποίες οφείλονται στην πρόοδο που παρουσιάζεται στην ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων παραγωγής γάλακτος, στη βελτιωμένη υγεία των ζώων και στην αποτελεσματικότητα των τροφών και των γενετικών βελτιώσεων. Σε μικρότερο βαθμό αναμένεται να συνδράμει και η αύξηση του αριθμού των κοπαδιών.

Πρωταγωνίστρια η Ινδία, πέφτει η Ευρώπη

Ρόλο πρώτου «βιολιού» στην παραγωγή γάλακτος εξακολουθεί να έχει η Ινδία, η οποία ηγείται της παγκόσμιας ανάπτυξης, χάρη στην συσπείρωση πολλών μικρών παραγωγών σε συνεταιρισμούς για επεξεργασία και διανομή των προϊόντων τους. Η άνοδος της παραγωγής στην ανερχόμενη αγορά της Ινδίας, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο δίπτυχο υψηλών αποδόσεων και αύξησης του αριθμού των κοπαδιών αγελάδων και των βουβαλιών.

Σε αντίθετη ρότα αναμένεται να κινηθεί η παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ο περιορισμένος αριθμός κοπαδιών, οι αργότεροι ρυθμοί ανάπτυξης και η στροφή προς οργανικά και ανορθόδοξα συστήματα «φρενάρει» τις ελπίδες για σημαντική ανάπτυξη. Παρότι, η παραγωγή οργανικού γάλακτος αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, οι χαμηλότερες αποδόσεις και τα αυξημένα κόστη παραγωγής δρουν ανασταλτικά.

Στον υπόλοιπο κόσμο, αν και η Νέα Ζηλανδία ευθύνεται μόλις για το 2,5% της παγκόσμιας παραγωγής γάλακτος, παραμένει «παίκτης κλειδί» χάρη στο μοντέλο εξαγωγών που έχει υιοθετήσει, αλλά και συστημάτων χαμηλού κόστους βασισμένων σε φυτά. Και εκεί, όμως, εντοπίζονται παράγοντες που επιβραδύνουν σημαντικά τους ρυθμούς ανάπτυξης (μόλις 0,4% ετησίως για την επόμενη δεκαετία), όπως οι περιβαλλοντικές νομοθεσίες, οι περιορισμένες διαθέσιμες εκτάσεις και το κόστους του μεθανίου, όπως ορίζεται στις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η σταθερή ανάπτυξη της παραγωγής γάλακτος, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη λύσεων που προσφέρουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, και το όλο και ισχυρότερο ενδιαφέρον για υιοθεσία βιώσιμων πρακτικών, αναμένεται να αποτελέσουν κομβικό παράγοντα ώθησης για την αγορά των γαλακτοκομικών υλικών.

Αλλάζει τον κλάδο των γαλακτοκομικών το AI

Οι λύσεις τεχνητής νοημοσύνης είναι αυτές που αναμένεται να δώσουν τη λύση σε σημαντικά ζητήματα της βιομηχανίας και να ωθήσουν την καινοτομία τόσο στην παραγωγή όσο και στην ανάπτυξη των προϊόντων. Αναλύοντας μεγάλες βάσεις δεδομένων σχετικά με τη σύνθεση του φαγητού, των πλεονεκτημάτων τους για την υγεία και των προτιμήσεων των καταναλωτών, το AI εντοπίζει αποτελεσματικούς συνδυασμούς υλικών για την επίτευξη ωφέλιμων αποτελεσμάτων για την υγεία. Παράλληλα, συμβάλει στο σχεδιασμό ενός προγράμματος διατροφής που βασίζεται στις ατομικές ανάγκες των καταναλωτών, στα γενετικά τους στοιχεία και στους υγειονομικούς στόχους που έχει θέσει, δημιουργώντας υποκατάστατα φαγητών ειδικά σχεδιασμένων για τον κάθε καταναλωτή.