Τυροκόμος

Ανέβασε τον πήχυ στο 1,70 τιμή παραγωγού για το πρόβειο ο Γεωργαντάς

του Λεωνίδα Λιάμη

Τα όσα ακολούθησαν τη συγκεκριμένη αναφορά, υποχρέωσαν, όπως λέγεται τον υπουργό να… αποσύρει τη συγκεκριμένη απόστροφο του λόγου, ωστόσο, ο απόηχός της ηχεί ακόμα στα χωριά του κάμπου.

Και όλα αυτά, ενώ εισέρχεται στην πλέον κρίσιμη φάση της η διαπραγμάτευση για την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος που θα ισχύσει κατά τη νέα γαλακτική περίοδο. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει πλέον δραματικά και η πίεση που ασκείται σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, γίνεται κάτι παραπάνω από ασφυκτική, καθώς μπήκαμε στον Οκτώβριο.

Η αγωνία για το τί θα γίνει, καθώς ο κόμπος πλησιάζει επικίνδυνα στο χτένι, ήταν διάχυτη και στην Πανελλήνια Γιορτή Φέτας & Γαστρονομίας, το τριήμερο 23 – 25 Σεπτεμβρίου στην Ελασσόνα και κυριάρχησε στα πολλά «πηγαδάκια» που στήθηκαν μεταξύ παριστάμενων παραγωγών, μεταποιητών, πολιτικών παραγόντων και επισκεπτών στην εκδήλωση.

«Μέχρι τώρα όλοι παίζουν άμυνα. Η είσοδος, όμως, στον Οκτώβριο δεν αφήνει άλλα περιθώρια για να παραμένει η κατάσταση ρευστότητας.

Οι μεταποιητές κι εκπρόσωποι των μεγάλων συνεταιριστικών οργανώσεων των παραγωγών από την περιοχή, πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους, γιατί οι υποχρεώσεις τρέχουν, ο κόσμος έχει υπογράψει επιταγές και πρέπει να πάρει χρήματα για να τις εξυπηρετήσει», μεταφέρθηκε στην Agrenda από πηγή, η οποία μετείχε ενεργά στις «ζυμώσεις» που έγιναν «κάτω από το ραντάρ» της γιορτής στην Ελασσόνα.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες πύκνωσαν οι επαφές ανάμεσα στις δύο αντισυμβαλλόμενες πλευρές, αλλά η ίσως πιο καθοριστική εβδομάδα, για να βγει «λευκός καπνός» από τη διαπραγμάτευση, είναι αυτή που ξεκινά από τη Δευτέρα, καθώς προγραμματίζονται νέες συναντήσεις για να κλείσει το κεφάλαιο τιμές.

«Όλοι περιμένουν το σήμα από τις συμφωνίες που θα κλείσουν μεγάλοι συνεταιρισμοί όπως ο Φάρμες Λιβαδίου, ο Γάλα Ελασσόνας και φυσικά ο μεγάλος Συνεταιρισμός Θεσσαλίας για να έχουν ένα σημείο αναφοράς», μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, με την επισήμανση πως «το ενδιαφέρον για το γάλα είναι πολύ μεγάλο. Υπάρχει μια πίεση, διότι έχουν αυξηθεί υπέρμετρα τα κόστη παραγωγής των κτηνοτρόφων και των μεταποιητών και υπό την έννοια αυτή πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή, να μην πάθει κανείς ζημιά, γιατί διαφορετικά αν βγει χαμένος ο ένας από τους δύο, θα μας φάει όλους ο λύκος».

Μέχρι και την ώρα που γράφτηκαν αυτές οι γραμμές, πάντως, κανείς δεν ήθελε να προκαταλάβει τη συζήτηση για το πού θα κάτσει τελικώς η μπίλια. Αλλά, όπως τονίστηκε στην Agrenda, από έμπειρο συνομιλητή με γνώση των εξελίξεων, «με δεδομένο ότι σήμερα για τα πρώιμα γάλατα από κοπάδια στην Άρτα και στην Πρέβεζα η τιμή που πληρώνει η μεταποίηση έχει φθάσει ήδη στο 1,50 ευρώ το κιλό για το πρόβειο, είναι προφανές πως οι συμφωνίες για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο θα πρέπει να κινηθούν από εκεί και πάνω, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη το πρόσθετα κόστη και φυσικά τις δυσμενείς εξελίξεις που προδιαγράφονται για στο μέτωπο των χρηματοοικονομικών (επιτόκια).

Ειδικά οι μεγάλοι συνεταιρισμοί, θα πρέπει να τύχουν της μεταχείρισης που τους αναλογεί, καθώς εξασφαλίζουν μεγάλες ποσότητες πρώτης ύλης, διευκολύνοντας τους τυροκόμους, ενώ δεν πρέπει να παραγνωριστεί και το ότι έχουν και μεγαλύτερα λειτουργικά έξοδα».

Για τους μεμονωμένους παραγωγούς, στον αντίποδα, όπως μας έλεγε άλλη πηγή, δεν θα είναι τόσο εύκολο να διεκδικήσουν ανάλογα υψηλές τιμές, καθώς οι μεταποιητές είτε τους έχουν προμηθεύσει ζωοτροφές, είτε τους έχουν δώσει προκαταβολές σε ρευστό, με συνέπεια να έχουν το πάνω χέρι στη μεταξύ τους διαπραγμάτευση.

Και αν αυτά τα θέματα συζητήθηκαν στο παρασκήνιο της Γιορτής Φέτας και Γαστρονομίας Ελασσόνας, στο προσκήνιο η ατζέντα είχε χαρακτήρα κυρίως καλλιέργειας… δημοσίων σχέσεων, με τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων, προεξάρχοντας του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, να δίνουν βροντερό «παρών» στα 35 περίπτερα της εκδήλωσης και να συνομιλούν και να φωτογραφίζονται με τους παραγωγούς και τους τυροκόμους.

Στο χαιρετισμό του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς επανέλαβε ότι ξεπερνά τα 90 εκατ. ευρώ το ποσό που θα δοθεί ως ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στο κόστος παραγωγής, που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ανέφερε ακόμη πως με βάση το σκεπτικό ότι ο βασικός άξονας της στήριξης είναι η δηλωμένη και στοιχειοθετημένη παραγωγή γάλακτος και κρέατος, θα κατανεμηθούν στην αιγοπροβατοτροφία 60 εκατ. ευρώ, και ανάλογες ενισχύσεις θα δοθούν στη βοοτροφία, στην πτηνοτροφία (κρεατοπαραγωγό και αυγοπαραγωγό) και τη χοιροτροφία ενώ ανέλυσε εκτενώς και τα μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας που έχει λάβει η κυβέρνηση από την αρχή του έτους, τονίζοντας ότι εξετάζεται να δοθούν κίνητρα ώστε να ενισχυθεί η ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών και ότι για το νέο έτος θα υπάρξει στήριξη αρκετών εκατομμυρίων ευρώ επί πλέον στους παραγωγούς, μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Σε ό,τι αφορά στη Φέτα, ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι το συγκεκριμένο προϊόν στη συνείδηση των καταναλωτών ταυτίζεται με την Ελλάδα και ότι οι προοπτικές της στις διεθνείς αγορές είναι ανοδικές. «Μέλημα της πολιτείας είναι η διασφάλιση του όγκου παραγωγής στο γάλα ώστε να μη υπάρξουν προβλήματα στην παραγωγή της φέτας», επισήμανε και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην εμβληματική και ουσιαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε βάρος της Δανίας για τη Φέτα.

Υποστήριξε ακόμη -μιλώντας στο fourm- πως τα ισοζύγια γάλακτος έχουν λειτουργήσει θετικά στο να δίνουν μια εικόνα για τις περιπτώσεις νοθείας της φέτας και παραδέχθηκε πως θα πρέπει να πυκνώσουν οι έλεγχοι και στο ράφι, μέσα από συγκεκριμένα φίλτρα και διαδικασίες. «Είναι μια πρόταση που έχει κάνει και η διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, η οποία είναι ρεαλιστική και αποδεκτή και το επόμενο χρονικό διάστημα θα προσπαθήσουμε να την υλοποιήσουμε», ανέφερε, ενώ προανήγγειλε νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε το πλαίσιο ελέγχων να γίνει πιο καθαρό και πιο αυστηρό, ώστε να προστατεύονται οι παραγωγοί και τα ελληνικά προϊόντα.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρουμπίνος αναφέρθηκε στη δράση της Ομοσπονδίας, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία και στο γεγονός ότι 33% της εθνικής παραγωγής φέτας παρασκευάζεται στη Θεσσαλία, η οποία δικαιωματικά είναι η πρωτεύουσας της φέτας και ίσως θα έπρεπε να αποτελεί και την έδρα της εθνικής διεπαγγελματικής οργάνωσης του προϊόντος.

Ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΚ, Μιχάλης Τζιότζιος, αφού έκανε μια αναφορά στη φέτα και στον αγώνα που έγινε για την κατοχύρωσή του, ζήτησε τα περίπου 400 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί για τα βοσκοτόπια, από τη νέα αναθεώρηση του 2003, μέσω της ενιαίας ενίσχυσης, να δίδονται μόνο στους πραγματικούς κτηνοτρόφους. Επίσης, επανάλαβε την ανάγκη να γίνεται έγκαιρα μια ταμειακή διευκόλυνση προς τους παραγωγούς, που έχουν να λαμβάνουν επιδότηση, και να την παίρνουν τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα, για να αγοράζουν ζωοτροφές πριν αυτές περάσουν στα χέρια του εμπορίου. «Διαθέτω 500 ζώα ελευθέρας βοσκής και χρειάζομαι 70 τόνους καρπό το χρόνο. Αν τον αγοράσω από το χωράφι θα τον πάρω 10-15 λεπτά φθηνότερα και θα εξοικονομήσω από 7.000 έως 10.000 ευρώ, που είναι πολύ σημαντικό», τόνισε.

Άλλα θέματα που έθιξαν οι κτηνοτρόφοι είχαν να κάνουν με την ανάγκη να ενισχυθούν οι έλεγχοι για την προστασία της Φέτας, να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 6% για το γάλα και το κρέας, να υπάρξει τροπολογία για το ενεργειακό, ώστε οι μονάδες και οι πομόνες να είναι αυτόνομες, διότι, όπως επισημάνθηκε, το δίκτυο είναι κορεσμένο, με αποτέλεσμα τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν να είναι δώρο – άδωρο, αφού δεν μπορεί να γίνει σύνδεση, αλλά και να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους μετακινούμενους και ορεινούς κτηνοτρόφους που έχουν ιδιαίτερα προβλήματα.